Punkt w układzie współrzędnych

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wiola103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 14 lut 2012, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kj
Podziękował: 13 razy

Punkt w układzie współrzędnych

Post autor: wiola103 »

Punkt o współrzędnych \(\displaystyle{ (-2,3)}\)
a) jest równoodległy od prostych \(\displaystyle{ y=3x-3}\) oraz \(\displaystyle{ y=-x+7}\)
b) jest środkiem okręgu symetrycznego do okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ (1; 1,5)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 4}\) względem prostej \(\displaystyle{ y=2x-1}\)
c) jest minimum globalnym dla nieskończenie wielu wielomianów stopnia \(\displaystyle{ 2011}\)
d) jest odległy o \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) od paraboli o równaniu \(\displaystyle{ y=x ^{2}}\)
Ostatnio zmieniony 14 lut 2012, o 21:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Punkt w układzie współrzędnych

Post autor: »

Jak wyglądają Twoje propozycje odpowiedzi?

Q.
wiola103
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 14 lut 2012, o 17:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kj
Podziękował: 13 razy

Punkt w układzie współrzędnych

Post autor: wiola103 »

C? Nie wiem, nie znam jakichś ogólnych twierdzeń które pomogłyby mi rozwiązać to zadanie. Z tego co rozrysowałam to punkt nie jest równoodległy od podanych prostych, nie wydaje się też symetryczny. Minimum globalnym chyba może być (nie przerabiałam tego), a odległość nie wiem jak policzyć inaczej niż od prostej. Czytałam coś o wyznaczaniu stycznej do paraboli przez pochodne ale to dla mnie czarna magia -,-
ODPOWIEDZ