Wyznacz miary kątów - kąty i koła

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
great
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 gru 2011, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy

Wyznacz miary kątów - kąty i koła

Post autor: great »

Cześć, mam problem z ostatnim przykładem z tego tematu. Grafika:
AU
AU
80406773571250572031.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 114 razy
Chodzi o wyznaczenie kąta alfa i gamma. Z Betą sobie poradziłem, pomnożyłem 130 przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) i wyszło poprawnie.

Nie chodzi mi o podanie samych wyników, tylko wskazanie tropu jakim mam iść w obliczeniu pozostałych dwóch kątów. Z góry wielkie dzięki za pomoc.

@edit - wystarczyło sobie przypomnieć twierdzenia, kąty wpisane na tym samym łuku mają tę samą miarę, więc \(\displaystyle{ \beta = 90*}\).
marika331
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 395
Rejestracja: 22 paź 2009, o 09:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kutno
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 38 razy

Wyznacz miary kątów - kąty i koła

Post autor: marika331 »

Kąt gamma jest równy 90, bo to kąt środkowy oparty na średnicy.
Są dwa trójkąty równoramienne...
Skąd pomysł na obliczenie kąta beta?
great
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 18 gru 2011, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy

Wyznacz miary kątów - kąty i koła

Post autor: great »

Kurde, pomyliło mi się - gamma to 90 stopni, a Beta to 65*, bo pomnożyłem 130 przez \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\). Później robię coś takiego: 180 - (90+65) = 180 - 155 = 25*

Dzięki za pomoc.

Na szczęście w zeszycie wszystko poprawnie jest zapisane.
ODPOWIEDZ