Wykaż, że prostokąt jest kwadratem

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Wykaż, że prostokąt jest kwadratem

Post autor: denatlu »

Prostokąt o bokach długości \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) jest podobny do prostokąta o długości \(\displaystyle{ a+5}\) i \(\displaystyle{ b+5}\). Wykaż, że prostokąty są kwadratami.

Zrobiłem to tak ale nie wiem czy dobrze:

\(\displaystyle{ \begin{cases} a=b \\ a+5=b+5 \end{cases}}\) warunek na to, że są kwadratami.

\(\displaystyle{ a+5=b+5}\)

\(\displaystyle{ a=b}\)


Proszę poinstruujcie mnie , jeżeli to na górze jest źle jak to zrobić, jakie założenia i tp.
Ostatnio zmieniony 13 lut 2012, o 20:02 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
kipsztal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 54
Rejestracja: 4 wrz 2011, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ALL WORLD
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

Wykaż, że prostokąt jest kwadratem

Post autor: kipsztal »

a razy skala k ma dać a+5 i podobnie b*k=b+5 i z tego powinno coś wyjść
bosa_Nike
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1666
Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 71 razy
Pomógł: 447 razy

Wykaż, że prostokąt jest kwadratem

Post autor: bosa_Nike »

To, co napisałeś, to wniosek, jaki masz uzyskać, więc zaczynasz od niewłaściwej strony.
Jeżeli prostokąty są podobne, to znaczy, że stosunki długości boków są równe - od tego wyjdź.
ODPOWIEDZ