Jeśli kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry oraz \(\displaystyle{ \cos \alpha < 0,5}\), to:
A. \(\displaystyle{ \alpha < 30^{\circ}}\)
B. \(\displaystyle{ \alpha = 30^{\circ}\)
C. \(\displaystyle{ \alpha = 60^{\circ}\)
D. \(\displaystyle{ \alpha > 60^{\circ}\)
Proszę podać jakieś obliczenia.
Obliczenie alfa
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 24 lis 2011, o 22:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Mazury
- Podziękował: 1 raz
Obliczenie alfa
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, o 16:08 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Proszę zapoznać się z punktem 2.7 instrukcji LaTeX-a: http://matematyka.pl/latex.htm . Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, cosinus - \cos, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Obliczenie alfa
Chyba stopni, nie minut. Wszystko bierze się stąd, że dla kątów ostrych cosinus jest funkcją malejącą oraz \(\displaystyle{ \cos 60^{\circ}=\frac{1}{2}.}\) A zatem oprawna jest odpowiedź d), pozostałe są błędne.