2 okręgi styczne

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
w00per
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 31 gru 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 13 razy

2 okręgi styczne

Post autor: w00per »

Dwa okręgi o promieniach 3 \(\displaystyle{ cm}\) i 9 \(\displaystyle{ cm}\) są styczne zewnętrznie. Obliczyć pole i obwód figury ograniczonej tymi okręgami i ich wspólną styczną zewnętrzną.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

2 okręgi styczne

Post autor: soku11 »

Pole:
\(\displaystyle{ P_f=\pi(3cm)^{2}+\pi(9cm)^{2}=100\pi cm^{2}}\)
\(\displaystyle{ Ob_f=2\pi3cm+2\pi9cm=24\pi cm}\)

POZDRO
w00per
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 31 gru 2006, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 13 razy

2 okręgi styczne

Post autor: w00per »

a co z tą styczną ?
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

2 okręgi styczne

Post autor: soku11 »

Z ta styczna nie czaje To ma byc wzor funkcji stycznej czy co?? Bo jesli wzor to jest ich nieskonczenie wiele bo te okregi moga lezec gdzie sobie chcesz POZDRO
ODPOWIEDZ