podstawy trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kaszycka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 7 lis 2011, o 17:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

podstawy trapezu

Post autor: kaszycka »

W trapezie prostokątnym kat ostry ma miarę 60 stopni. Wysokość tego trapezu jest równa 3cm. O ile centymetrów jest dłuższa jedna podstawa od drugiej?
bozydar8522
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 10 lut 2012, o 13:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Pomógł: 1 raz

podstawy trapezu

Post autor: bozydar8522 »

korzystając z zależności trygonometrycznych mamy, że \(\displaystyle{ h=x \sqrt{3}}\) czyli \(\displaystyle{ x=\frac{h}{ \sqrt{3}}}\) a to daje nam \(\displaystyle{ \sqrt{3} cm}\).
Ostatnio zmieniony 10 lut 2012, o 17:11 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
ODPOWIEDZ