Obliczyć pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 10 kwie 2011, o 11:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 7 razy
Obliczyć pole trapezu
Obliczyć poole trapezu równoramiennego opisanego na okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r}\), i wiedząc, że długości ramion wynoszą \(\displaystyle{ c}\).
Ostatnio zmieniony 7 lut 2012, o 10:01 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Obliczyć pole trapezu
Skoro trapez jest opisany na okręgu, to:
1) wysokość jest średnicą okręgu, czyli \(\displaystyle{ h=2r}\);
2) suma długości podstaw trapezu jest równa sumie długości jego ramion, tj. \(\displaystyle{ a+b=2c}\).
Skorzystaj teraz ze wzoru na pole trapezu.
1) wysokość jest średnicą okręgu, czyli \(\displaystyle{ h=2r}\);
2) suma długości podstaw trapezu jest równa sumie długości jego ramion, tj. \(\displaystyle{ a+b=2c}\).
Skorzystaj teraz ze wzoru na pole trapezu.