zad. 1
wykaż że jesli miary trzech kolejnych kątów czworokąta wpisanego w koło tworzą ciag arytmetyczny, to co najmniej dwa kąty tego czworokąta są proste.
zad.2
w kwadrat o boku długości 2dm wpisano drugi kwadrat, którego wierzchołkami są środki boków pierwszego kwadratu. w ten sam sposób wpisano trzeci kwadrat w drugi kwadrat. czynność tę powtarzano nieskończenie wiele razy. oblicz sumę pól wszystkich kwadratów.
czy ktoś pomoże mi rozwiazać te zadania?
dziekujeeeeeeee
kwadrat wpisany w kwadrat
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
kwadrat wpisany w kwadrat
2. mamy ciąg :
\(\displaystyle{ a^{2},\frac {1}{2}a^{2},\frac {1}{4}a^{2},...}\)
ciag geometryczny \(\displaystyle{ q=\frac {1}{2}}\)
dalej sobie poradzisz
\(\displaystyle{ a^{2},\frac {1}{2}a^{2},\frac {1}{4}a^{2},...}\)
ciag geometryczny \(\displaystyle{ q=\frac {1}{2}}\)
dalej sobie poradzisz
- kuch2r
- Użytkownik
- Posty: 2302
- Rejestracja: 18 paź 2004, o 18:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 408 razy
kwadrat wpisany w kwadrat
jezeli czworokat jest wpisany w okrag, to suma przeciwleglych katow w czworokacie jest rowna 180.
Oznaczmy sobie:
\(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \kappa}\) - katy w czworokacie.
Zalozmy, ze:
\(\displaystyle{ \alpha, \kappa}\) i \(\displaystyle{ \beta, \gamma}\) sa przeciwlegle.
Zatem:
\(\displaystyle{ \alpha +\kappa = 180^o (*)\\ \beta + \gamma =180^o}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ \alpha, \beta, \kappa}\) tworza ciag arytmetyczny.
Stad:
\(\displaystyle{ 2 \beta=\alpha+\kappa}\)
Na podstaiwe (*)
\(\displaystyle{ 2\beta =180^o\\\beta=90^o}\)
Jesli \(\displaystyle{ \beta=90^o}\) to \(\displaystyle{ \gamma=90^o}\)
Oznaczmy sobie:
\(\displaystyle{ \alpha, \beta, \gamma, \kappa}\) - katy w czworokacie.
Zalozmy, ze:
\(\displaystyle{ \alpha, \kappa}\) i \(\displaystyle{ \beta, \gamma}\) sa przeciwlegle.
Zatem:
\(\displaystyle{ \alpha +\kappa = 180^o (*)\\ \beta + \gamma =180^o}\)
Ponadto:
\(\displaystyle{ \alpha, \beta, \kappa}\) tworza ciag arytmetyczny.
Stad:
\(\displaystyle{ 2 \beta=\alpha+\kappa}\)
Na podstaiwe (*)
\(\displaystyle{ 2\beta =180^o\\\beta=90^o}\)
Jesli \(\displaystyle{ \beta=90^o}\) to \(\displaystyle{ \gamma=90^o}\)