Pole trapezu równoramiennego

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Michal92grzym
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 gru 2010, o 11:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grzymiszew
Podziękował: 1 raz

Pole trapezu równoramiennego

Post autor: Michal92grzym »

Witam. mam takie oto zadanie:
Dany jest trapez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD. Przekątne trapezu przecinają się pod kątem prostym i dzielą się w stosunku 1 do 2. Obwód trapezu jest równy \(\displaystyle{ 9 \sqrt{2} + 6 \sqrt{5}}\) Oblicz pole tego trapezu.
W internecie znalazłem rozwiązanie tego zadania i zakładając że a i b to podstawy, a c to ramiona trapezu mamy równanie
\(\displaystyle{ a+b=9 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 2c=6 \sqrt{5}}\)
i teraz moje pytanie czy istnieje również drugi przypadek że
\(\displaystyle{ a+b=6 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 2c=9 \sqrt{2}}\)
jakby co to podaje jeszcze link do strony gdzie znalazłem rozwiązanie:
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trapezu równoramiennego

Post autor: anna_ »

AU
AU
4057af301dcf6800.png (7.28 KiB) Przejrzano 90 razy
[/url]

Geniusz powinien na początku to policzyć:

\(\displaystyle{ x^2+4x^2=c^2 \Rightarrow c=x \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ 4x^2+4x^2=a^2 \Rightarrow a=2x \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ x^2+x^2=b^2 \Rightarrow b=x \sqrt{2}}\)
ODPOWIEDZ