trapez równoramienny i ciag arytmetyczny
trapez równoramienny i ciag arytmetyczny
Obwód trapezu równoramienngo wynosi 116cm, a długość odcinka łączącego środki jego ramion jest równa 41. Długośc ramienia i długośc podstaw tworzą (w podanej kolejności) rosnący ciąg arytmetyczny. Oblicz pole trapezu
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
trapez równoramienny i ciag arytmetyczny
b-krotsze ramie
c-dlusze ramie
\(\displaystyle{ \frac{b+c}{2}}\)=41
b+c=82
a-ramie
2a+82=116
a=17
do wysokosci skorzystaj z tej wlasnosci ze to c.arytmetyczny
c-dlusze ramie
\(\displaystyle{ \frac{b+c}{2}}\)=41
b+c=82
a-ramie
2a+82=116
a=17
do wysokosci skorzystaj z tej wlasnosci ze to c.arytmetyczny
trapez równoramienny i ciag arytmetyczny
no własnie tyle to oblliczyłem tylko z na podstawie ciagu juz mam problem i chodziło mi głownie o tą czesc zadania
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
trapez równoramienny i ciag arytmetyczny
a-ramię
b-krótsza podstawa
c- dłuższa podstawa
a
b=a+r
c=a+2r
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ b+c=82}\)
\(\displaystyle{ a+r+a+2r=82}\)
\(\displaystyle{ 2a+3r=82}\)
\(\displaystyle{ 34+3r=82}\)
\(\displaystyle{ r=16}\)
\(\displaystyle{ b=33}\)
\(\displaystyle{ c=49}\)
Pole też policzyć, czy już dasz radę?
b-krótsza podstawa
c- dłuższa podstawa
a
b=a+r
c=a+2r
Wiemy, że:
\(\displaystyle{ b+c=82}\)
\(\displaystyle{ a+r+a+2r=82}\)
\(\displaystyle{ 2a+3r=82}\)
\(\displaystyle{ 34+3r=82}\)
\(\displaystyle{ r=16}\)
\(\displaystyle{ b=33}\)
\(\displaystyle{ c=49}\)
Pole też policzyć, czy już dasz radę?