w trapezie ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
banokas1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 22 sty 2007, o 11:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z inąd

w trapezie ABCD

Post autor: banokas1 »

W trapezie ABCD boki nierównoległe AD i BC zawierają się w prostych prostpadłych. Oblicz pole trapezu, mając dane |AD|=a oraz |KĄT ABC|=|KĄT DAC|=alfa
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

w trapezie ABCD

Post autor: florek177 »

Przedłużając ramiona trapezu, otrzymasz trójkąt prostokątny. Kąt CAB jest dopełnieniem do 180° kątów już znanych. Wysokości trapezu dane z D i C podzielą dolna podstawę na 3 części. Reszta to zależności trygonometryczne i Pitagoras.
ODPOWIEDZ