Równanie hiperboli przechodzącej przez 2 punkty.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kamil1014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 sty 2009, o 21:54
Podziękował: 2 razy

Równanie hiperboli przechodzącej przez 2 punkty.

Post autor: kamil1014 »

Napisać równanie hiperboli, której osiami symetrii są osie układu mając dane współrzędne dwóch punktów:
\(\displaystyle{ A(-5,2), B(2 \sqrt{5}, \sqrt{2})}\) należących do tej hiperboli.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie hiperboli przechodzącej przez 2 punkty.

Post autor: piasek101 »

Wstawiasz do wzoru i wyznaczasz (a) i (b).
kamil1014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 18 sty 2009, o 21:54
Podziękował: 2 razy

Równanie hiperboli przechodzącej przez 2 punkty.

Post autor: kamil1014 »

którego wzoru? bo jak wstawie do tego to wychodzą bzdury:
\(\displaystyle{ - \frac{x ^{2} }{a ^{2} }+ \frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Równanie hiperboli przechodzącej przez 2 punkty.

Post autor: piasek101 »

Wstawiałe4m do \(\displaystyle{ \frac{x^2}{a^2}-\frac{y^2}{b^2}=1}\) i ładnie szło.
ODPOWIEDZ