Równoległobok
-
- Użytkownik
- Posty: 22
- Rejestracja: 5 gru 2006, o 19:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równoległobok
Dane są trzy wierzchołki równoległoboku ABCD: A(0,0), B(2,1), D(-1,k). WYznacz wartość parametru k tak, aby przekątne AC i BD tego równoległoboku były prostopadłe...
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Równoległobok
Nie masz danego punktu C więc będzie on również zalezny od parametru k, musisz więc wyznaczyć go w taki sposób aby |AB|=|CD| oraz |AD|=|BC| . Wyznaczasz równanie prostej przechodzącej przez BD jest to proasa \(\displaystyle{ y=\frac{1-k}{3}x-\frac{2-2k}{3}+1}\)
prosta, które jest do niej prostopadła ma postać \(\displaystyle{ y=\frac{-3}{1-k}x}\) ponieważ przechodzi przez początek układu współrzędnych b=0. Parametr k jest tu w tej chwili uzależniony od punktu C
prosta, które jest do niej prostopadła ma postać \(\displaystyle{ y=\frac{-3}{1-k}x}\) ponieważ przechodzi przez początek układu współrzędnych b=0. Parametr k jest tu w tej chwili uzależniony od punktu C