Witam, pomożecie mi z tym? Chodzi mi również o wykonanie rysunku obrazującym ten kąt. Z góry dziękuję, a poniżej treść zadania.
Półprosta OC\(\displaystyle{ ^{ \rightarrow }}\) dzieli kąt AOB o mierze 68* na dwa kąty AOC i COB, których miary są w stosunku 3:1. Oblicz |<AOC| i |<COB|.
Zrobiłem coś takiego, dobrze?
Półprosta o mierze 68*
-
- Użytkownik
- Posty: 40
- Rejestracja: 18 gru 2011, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 27 razy
Półprosta o mierze 68*
Ok, ok, rysunek nie jest bardzo ważny w tym zadaniu, ale poprawię.
Mogłabyś pomóc z dalszą częścią zadania?
Mogłabyś pomóc z dalszą częścią zadania?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Półprosta o mierze 68*
Wylicz \(\displaystyle{ \alpha}\) z zależności
\(\displaystyle{ 68 ^{o}=4 \alpha}\)
a potem oblicz \(\displaystyle{ 3 \alpha \ i \ \alpha}\)
\(\displaystyle{ 68 ^{o}=4 \alpha}\)
a potem oblicz \(\displaystyle{ 3 \alpha \ i \ \alpha}\)