dowód odległości między punktami
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 5 razy
dowód odległości między punktami
W kole o średnicy 5 obrano 10 punktów. Udowodnij, że pewne dwa z nich są odległe o mniej niż 2. Ma ktoś jakiś pomysł?:)
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
dowód odległości między punktami
Według mnie powinieneś obliczyć obwód koła. Następnie pokaż, np. przez dowód niewprost iż obwód podziel na 10. wówczas te punkty będą w odległości większej od siebie o min. 2. Powinna wyjść sprzeczność. Zrozumiałeś?
-
- Użytkownik
- Posty: 121
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: nie mam pojęcia:)
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 5 razy
dowód odległości między punktami
Obwód raczej nie bo odległość leży po linii prostej. Może 9cio kąt i jeden swobodny pkt w środku?
-
- Użytkownik
- Posty: 116
- Rejestracja: 27 lis 2011, o 13:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
dowód odległości między punktami
To może tak. zrób sobie rysunek. zaznacz 10 punktów na okręgu i połącz je ze sobą. następnie połącz je ze środkiem koła. Powstanie 9 trójkątów równoramiennych o dwóch bokach 4,5cm ...
- BSP
- Użytkownik
- Posty: 69
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 6 razy
dowód odległości między punktami
Nie liczyłem czy to się zgadza w tym przypadku, ale w niektórych zadaniach tego typu działa i jeśli ktoś chce to może policzyć Jeśli okaże się, że liczby są tak dobrane, że ten sposób nie działa, to będzie trzeba poszukać innej drogi
Edit: A jednak policzyłem
Wystarczy policzyć długość wektora
\(\displaystyle{ v = [\frac{2,5}{\sqrt{2}} - 1, \frac{2,5}{\sqrt{2}}]}\)
a ona jest mniejsza niż 2, więc średnice obszarów na pierścieniu są mniejsze niż 2 i mamy zadanie rozwiązane
Ewentualnie jeśli macie inne pomysły to piszcie
Ukryta treść:
Wystarczy policzyć długość wektora
\(\displaystyle{ v = [\frac{2,5}{\sqrt{2}} - 1, \frac{2,5}{\sqrt{2}}]}\)
a ona jest mniejsza niż 2, więc średnice obszarów na pierścieniu są mniejsze niż 2 i mamy zadanie rozwiązane
Ewentualnie jeśli macie inne pomysły to piszcie