zad.1 Dwa widoczne na każdym rysunku wielokąty (trójkąty i czworokąty) są podobne. Określ skalę podobieństwa większego z wielokątów do mniejszego i oblicz długość docinka oznaczonego literą.
JAkby jakies dane były niewyrażne to piszcie!;pp
Z góry dziekie;]] Na pewno dam ,,pomogles,, za dobrze roziwazane zadanie ;]]
Podobieństwa figur
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Podobieństwa figur
Wskazówka:
Znajdź dwa odpowiadające sobie odcinki w podobnych figurach. Jeżeli te odcinki mają znane długości to możesz określić skalę podobieństwa (np. w zadaniu c) są to krótsze podstawy trapezu) i następnie wyznaczyć długość boku oznaczonego jako x.
Jeżeli nie ma podanej wprost długości odpowiednich odcinków to najpierw zapisz odpowiednią proporcję i z otrzymanej równości wyznacz x (np. dla przykładu b) a następnie oblicz skalę podobieństwa.
Najlepiej zrób kolejne przykłady i napisz swoje rozwiązanie do sprawdzenia.
Znajdź dwa odpowiadające sobie odcinki w podobnych figurach. Jeżeli te odcinki mają znane długości to możesz określić skalę podobieństwa (np. w zadaniu c) są to krótsze podstawy trapezu) i następnie wyznaczyć długość boku oznaczonego jako x.
Jeżeli nie ma podanej wprost długości odpowiednich odcinków to najpierw zapisz odpowiednią proporcję i z otrzymanej równości wyznacz x (np. dla przykładu b) a następnie oblicz skalę podobieństwa.
Najlepiej zrób kolejne przykłady i napisz swoje rozwiązanie do sprawdzenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
Podobieństwa figur
a. \(\displaystyle{ k=2,5,\ \ x=2}\)
b. hmmm ciekawe czy mi wyjdzie ten twój instruktarz LaTeX-u \(\displaystyle{ k= \frac{5}{3},\ \ x}\) nie nie wiem jak ;\
c. \(\displaystyle{ k=2,5,\ \ x=12,5}\)
d. \(\displaystyle{ k=\frac{9}{4},\ \ x=2,25}\)
Dzięki znów za pomoc ;]] Bardzo dobrze tłumaczysz heh przynjamniej lepiej niz nasza matematyczka
b. hmmm ciekawe czy mi wyjdzie ten twój instruktarz LaTeX-u \(\displaystyle{ k= \frac{5}{3},\ \ x}\) nie nie wiem jak ;\
c. \(\displaystyle{ k=2,5,\ \ x=12,5}\)
d. \(\displaystyle{ k=\frac{9}{4},\ \ x=2,25}\)
Dzięki znów za pomoc ;]] Bardzo dobrze tłumaczysz heh przynjamniej lepiej niz nasza matematyczka
Ostatnio zmieniony 7 sty 2012, o 19:32 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .