Elipsa, a punkt

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
vvvaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2012, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadsadsa
Podziękował: 1 raz

Elipsa, a punkt

Post autor: vvvaaa »

WItam! Jak sprawdzić czy punkt należy do elipsy,bądź jest na zewnątrz, albo w środku?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Elipsa, a punkt

Post autor: Freddy Eliot »

Rówanie elipsy to: \(\displaystyle{ \frac{x^{2}}{a^{2}}+\frac{y^{2}}{b^{2}}=1}\). Jeżeli punkt \(\displaystyle{ P=(x_{p},y_{p})}\) należy do elipsy to spełnia to równanie. Jeśli jest wewnątrz to: \(\displaystyle{ \frac{x_{p}^{2}}{a^{2}}+\frac{y_{p}^{2}}{b^{2}}<1}\), w przeciwnym wypadku punkt \(\displaystyle{ P}\) leży poza elipsą.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 19:57 przez Freddy Eliot, łącznie zmieniany 1 raz.
vvvaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2012, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadsadsa
Podziękował: 1 raz

Elipsa, a punkt

Post autor: vvvaaa »

Ale dla \(\displaystyle{ a=5, b=10, x=3, y=8, \frac95 + \frac{64}{10}}\) różne od \(\displaystyle{ 1}\), a punkt należy do elipsy.
Ostatnio zmieniony 6 sty 2012, o 21:13 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
SidCom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 716
Rejestracja: 5 sty 2012, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 125 razy

Elipsa, a punkt

Post autor: SidCom »

dziwne, bo : \(\displaystyle{ \frac{3^{2}}{ 5^{2}}+\frac{ 8^{2}}{ 10^{2}}=1}\)
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Elipsa, a punkt

Post autor: Freddy Eliot »

Moja wina, na początku wprowadziłam vvvaaa w błąd, dlatego źle zinterpretował rozwiązanie.
vvvaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2012, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadsadsa
Podziękował: 1 raz

Elipsa, a punkt

Post autor: vvvaaa »

A współrzędnie środka elipsy nie mają znaczenia? Nie zawsze musi się ona zaczynać w 0,0.
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Elipsa, a punkt

Post autor: Freddy Eliot »

Równanie elipsy o środku w punkcie \(\displaystyle{ S=(x_{S},y_{S}): \ \frac{(x-x_{S})^{2}}{a^{2}}+\frac{(y-y_{S})^{2}}{b^{2}}=1}\)
vvvaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 6 sty 2012, o 17:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sadsadsa
Podziękował: 1 raz

Elipsa, a punkt

Post autor: vvvaaa »

A co gdy a jest mniejsze od b? Dalej ten sam wzór?
Freddy Eliot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 402
Rejestracja: 11 kwie 2011, o 19:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 88 razy

Elipsa, a punkt

Post autor: Freddy Eliot »

Tak, jeżeli normalnie elipsę wyobrazimy sobie jako takie leżące jajko, to kiedy \(\displaystyle{ a<b}\) jajko to będzie "stało".
ODPOWIEDZ