Okrąg wpisany w trapez prostokątny:)

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
c-thru
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 27 sty 2007, o 22:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lebork
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1 raz

Okrąg wpisany w trapez prostokątny:)

Post autor: c-thru »

Na okręgu o promieniu r opisano trapez prostokątny którego najkrótszy bok ma dł. 3/2 r . Oblicz pole tego trapezu oraz stosunek dł. jego przekątnych.

odp S= 9/2 * r do kwadratu
k (stosunek) = 2 pierw. z 13 przez 5

dziekuje:P:*
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Okrąg wpisany w trapez prostokątny:)

Post autor: Vixy »

korzystam z warunku wpisywalnosci okregu w trapez



x-ramie
y-przyprostokatna trojkata prostokatnego


2r+x=3r+y
y=x-r

z tw.pitagorasa
4r^2+(x-r)^2=x^2
wychodzi x=5/2r

wiec pole wynosi 1/2(2r+5/2r)*2r=9/2r^2

[ Dodano: 4 Luty 2007, 22:49 ]
stosunek juz łatwo wyliczyc tw. pitagorasa , obliczone sa juz wszystkie boki
ODPOWIEDZ