Pole trapezu
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Pole trapezu
W trapezie ABCD wysokość przechodząca przez punkt S przecięcia przekątnych połowi podstawy. Powstają dwa trójkąty prostokątne ABS i CDS. Niech wysokość ABS wynosi 24-x cm,a CDS x cm. wtedy połowa boku AB ma długość 24-x cm (bo ABS jest prostokątny), analogicznie połowa boku DC ma długość x cm. Stąd pole trapezu:
\(\displaystyle{ P=\frac{24-x+24-x+x+x}{2}\cdot 24=24\cdot 24=576 cm^2}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{24-x+24-x+x+x}{2}\cdot 24=24\cdot 24=576 cm^2}\)