Witam,
mógłby ktoś podpowiedzieć jaki wzór zastosować do policzenia długości
poszczególnych boków:
pzdr
Długość boków w wielokącie znając kąty
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość boków w wielokącie znając kąty
1.
[/url]
Przerywane linie są równoległe odpowiednio do pionowych i poziomych boków
\(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ \cos40^o}\)
\(\displaystyle{ y}\) z Pitagorasa
Pozostałe podobnie
[/url]
Przerywane linie są równoległe odpowiednio do pionowych i poziomych boków
\(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ \cos40^o}\)
\(\displaystyle{ y}\) z Pitagorasa
Pozostałe podobnie
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 4 sty 2012, o 14:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Długość boków w wielokącie znając kąty
Dzięki Aniu,
a może da się to opisać jakimś bardziej konkretnym wzorem,
bo z matematyką walczyłem ostatni raz jakieś 7 lat temu
i nie za wiele pamiętam
pzdrawiam
a może da się to opisać jakimś bardziej konkretnym wzorem,
bo z matematyką walczyłem ostatni raz jakieś 7 lat temu
i nie za wiele pamiętam
pzdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Długość boków w wielokącie znając kąty
\(\displaystyle{ \cos40^o\approx0,766}\)
\(\displaystyle{ \cos40^o= \frac{15}{x} \Rightarrow x= \frac{15}{0,766} =19,6}\)
\(\displaystyle{ (51-y)^2+15^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ (51-y)^2+15^2=19,6^2}\)
stąd
\(\displaystyle{ y=38,4}\)
lub
\(\displaystyle{ \tg40^o= \frac{51-y}{15}}\)
\(\displaystyle{ 0,8391=\frac{51-y}{15}}\)
\(\displaystyle{ y=38,4}\)
\(\displaystyle{ \cos40^o= \frac{15}{x} \Rightarrow x= \frac{15}{0,766} =19,6}\)
\(\displaystyle{ (51-y)^2+15^2=x^2}\)
\(\displaystyle{ (51-y)^2+15^2=19,6^2}\)
stąd
\(\displaystyle{ y=38,4}\)
lub
\(\displaystyle{ \tg40^o= \frac{51-y}{15}}\)
\(\displaystyle{ 0,8391=\frac{51-y}{15}}\)
\(\displaystyle{ y=38,4}\)