Witam, nie mogę rozgryźć zadania.
Podstawy trapezu mają długości 6 i 2, a wysokość ma długość 4. Oblicz odległość punktu przecięcia przekątnych trapezu od jego podstaw.
Trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
Trapez
\(\displaystyle{ \frac{h_1}{h_2}=\frac{a}{b}}\)
Gdzie \(\displaystyle{ h_1}\) to odległość przecięcia przekątnych od boku a; \(\displaystyle{ h_2}\) odległość przecięcia przekątnych od boku b (są to wysokości w dwóch trójkątach podobnych).
Poza tym: \(\displaystyle{ h_1 + h_2=h}\)
Gdzie \(\displaystyle{ h_1}\) to odległość przecięcia przekątnych od boku a; \(\displaystyle{ h_2}\) odległość przecięcia przekątnych od boku b (są to wysokości w dwóch trójkątach podobnych).
Poza tym: \(\displaystyle{ h_1 + h_2=h}\)