figury podobne
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
figury podobne
zad1. Kazdy rysunek przedstwia pare wielokatów podobnych. Zapisz iloraz równy skali podobieństwa większego wielokata do mniejszego.
Link do rysunku do zadnia 1
Wskazówka do zad1 Bok lezacy naprzeciw danego kata w jednym wielokacie odpowiada bokowi lezacemu naprzeciwtakiego samego kata w drugim wielokacie.
Zad2. Czy prostokat o wymirach 5cm X 3,5cm oraz 6,5 cm X 5cm sa podobne??
jakies obliczenia albo rysunek..nie tylko odpowiedz albo uzasanienie odp.
z góry dzieki i prosze jak najszybciej.!!
Link do rysunku do zadnia 1
Wskazówka do zad1 Bok lezacy naprzeciw danego kata w jednym wielokacie odpowiada bokowi lezacemu naprzeciwtakiego samego kata w drugim wielokacie.
Zad2. Czy prostokat o wymirach 5cm X 3,5cm oraz 6,5 cm X 5cm sa podobne??
jakies obliczenia albo rysunek..nie tylko odpowiedz albo uzasanienie odp.
z góry dzieki i prosze jak najszybciej.!!
Ostatnio zmieniony 3 sty 2012, o 19:26 przez mileczkaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
figury podobne
Wskazówka:
1) Powinnaś określić które to boki w figurach podobnych są odpowiadającymi sobie bokami. Takimi bokami dla figury a) są np. boki o długościach \(\displaystyle{ f}\) oraz \(\displaystyle{ c}\), czyli:
\(\displaystyle{ k= \frac{f}{c}}\)
2) Sprawdź czy stosunek długości odpowiadających sobie boków w tych prostokątach jest taki sam.
1) Powinnaś określić które to boki w figurach podobnych są odpowiadającymi sobie bokami. Takimi bokami dla figury a) są np. boki o długościach \(\displaystyle{ f}\) oraz \(\displaystyle{ c}\), czyli:
\(\displaystyle{ k= \frac{f}{c}}\)
2) Sprawdź czy stosunek długości odpowiadających sobie boków w tych prostokątach jest taki sam.
Ostatnio zmieniony 3 sty 2012, o 19:25 przez mat_61, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
figury podobne
Tak.
Wyrażenia zapisane w LATEX-ie umieszczaj pomiędzy znacznikami
Wówczas zapis będzie wyglądał poprawnie, czyli np. tak:
\(\displaystyle{ k= \frac{b}{d}}\)
Wyrażenia zapisane w LATEX-ie umieszczaj pomiędzy znacznikami
Kod: Zaznacz cały
[tex]k= frac{b}{d} [/tex]
\(\displaystyle{ k= \frac{b}{d}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
figury podobne
Nie wiem myśle nad nim ale jakos nie wiem jak to zrobic zawsze miłam takie problemy z matematyka i chemia ;\
Chociaz myslałam cos żeby zrobic to jakoś przekatna dac i to edzie 2 trójkąty prostokatne i do wzroru postawic
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{d}{e} \ \ \
\frac{c}{a} = \frac{f}{d} \ \ \
\frac{c}{b} = \frac{f}{e}}\)
-- 3 sty 2012, o 19:55 --
Błagam bez komentarza o tym całym LTEXIE PLISS
Chociaz myslałam cos żeby zrobic to jakoś przekatna dac i to edzie 2 trójkąty prostokatne i do wzroru postawic
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{d}{e} \ \ \
\frac{c}{a} = \frac{f}{d} \ \ \
\frac{c}{b} = \frac{f}{e}}\)
-- 3 sty 2012, o 19:55 --
Błagam bez komentarza o tym całym LTEXIE PLISS
Ostatnio zmieniony 3 sty 2012, o 20:50 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
figury podobne
1) Przede wszystkim zapoznaj się z LATEX-em (jeżeli tak zostawisz swoje posty to możesz się spodziewać zdecydowanej reakcji moderatorów - naprawdę nie warto). Jak piszesz np. ułamek to kolejno:
a) kliknij na znaczek tex u góry ekranu
b) wstaw kursor pomiędzy znaczniki tex i kliknij ikonkę ułamka po lewej stronie
c) licznik zapisz w jednym nawiasie {} a mianownik w drugim nawiasie \(\displaystyle{ {}}\)
2) Co do zadania. Figury podobne, to przecież nie tylko trójkąty ale także wszystkie inne figury. Np. w dwóch podobnych trapezach stosunek długości dłuższych podstaw, stosunek długości krótszych podstaw, stosunek długości prawych ramion, stosunek długości lewych ramion, stosunek długości wysokości, stosunek długości odpowiadających sobie przekątnych itd. jest taki sam.
Jeżeli masz więc dwa prostokąty i chcesz sprawdzić czy są podobne, to możesz obliczyć jaki jest stosunek długości dłuższych boków oraz jaki jest stosunek długości krótszych boków.
Jeżeli te dwie wartości są jednakowe to znaczy, że prostokąty są podobne.
a) kliknij na znaczek tex u góry ekranu
b) wstaw kursor pomiędzy znaczniki tex i kliknij ikonkę ułamka po lewej stronie
c) licznik zapisz w jednym nawiasie {} a mianownik w drugim nawiasie \(\displaystyle{ {}}\)
2) Co do zadania. Figury podobne, to przecież nie tylko trójkąty ale także wszystkie inne figury. Np. w dwóch podobnych trapezach stosunek długości dłuższych podstaw, stosunek długości krótszych podstaw, stosunek długości prawych ramion, stosunek długości lewych ramion, stosunek długości wysokości, stosunek długości odpowiadających sobie przekątnych itd. jest taki sam.
Jeżeli masz więc dwa prostokąty i chcesz sprawdzić czy są podobne, to możesz obliczyć jaki jest stosunek długości dłuższych boków oraz jaki jest stosunek długości krótszych boków.
Jeżeli te dwie wartości są jednakowe to znaczy, że prostokąty są podobne.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 4 gru 2011, o 18:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Chorzów
- Podziękował: 1 raz
figury podobne
dziekuje zrozumiłam ;]] Nooo może mi pójdzie nastepnym razem lepiej z tym LATEX-em.;]]
Ostatnio zmieniony 3 sty 2012, o 20:47 przez xanowron, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ortografia.
Powód: Ortografia.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
figury podobne
Przy pisaniu postów proponuję także zwracać uwagę na korektę zaznaczaną w tekście czerwonym wężykiem. Wtedy wszystko pójdzie jak najlepiej .