Tw. Talesa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
kejszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 20 lut 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Tw. Talesa

Post autor: kejszi »

1.Każde z ramion trapezu ABCD o podstawach 12 i 30 podzielono na cztery równe części i odpowiednie punkty podziału połączono odcinkami. Znajdź długość odcinków A1B1, A2B2, A3B3. Wskazówka; dorysuj jedną z przekątnych trapezu.


Uploaded with
2.Proste a i b są styczne do narysowanych okręgów, przy czym okręgi sa styczne zewnętrznie. Znajdź długość odcinka x.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/210/beztytuucrop.png/][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]
3. Oblicz długość odcinka x, wiedząc, że punkty P i Q są środkami odpowiednich boków narysowanego trójkąta.
[url=http://imageshack.us/photo/my-images/585/beztytuucrop3.png/][/url]

Uploaded with [url=http://imageshack.us]ImageShack.us[/url]





Mógłby mnie ktoś mniej więcej naprowadzić o co chodzi? Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Tw. Talesa

Post autor: Inkwizytor »

Wskazówka: Wszystkie zadania na TWIERDZENIE TALESA
Czy wiesz o czym mówi to twierdzenie?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Tw. Talesa

Post autor: piasek101 »

3)Skoro P i Q leżą na środku boków to szukane jest połową danego.
kejszi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 20 lut 2011, o 17:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 6 razy

Tw. Talesa

Post autor: kejszi »

Inkwizytor pisze:Wskazówka: Wszystkie zadania na TWIERDZENIE TALESA
Czy wiesz o czym mówi to twierdzenie?
No właśnie niby znam je teoretycznie, ale nie było mnie wtedy na lekcji i za bardzo nie rozumiem jego treści.
ODPOWIEDZ