Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższych zadań:
1.Obwód trapezu wynosi 36 cm. Jeden bok jest 2 razy dłuższy od drugiego, a kąt ostry wynosi 60 stopni. Oblicz długość wysokości przekątnych i pole trapezu.
2. W trapezie dłuższa podstawa wynosi 19 cm, a krótsze ramię 6 cm. Kąty przy podstawie to 30 i 60 stopni. Oblicz pole i obwód
Obliczanie obwodu, pola i przekątnej trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczanie obwodu, pola i przekątnej trapezu
2.
[/url]
Licz kolejno
1. \(\displaystyle{ |AE|}\) z własnośći boków trójkąta o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
2. \(\displaystyle{ |ED|=h}\) z Pitagorasa
3. \(\displaystyle{ |CB|}\) z własnośći boków trójkąta o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
4. \(\displaystyle{ |FB|}\) z Pitagorasa
5. \(\displaystyle{ |DC|=|AB|-(|AE|+|FB|)}\)
Pole i obwód ze wzorów
[/url]
Licz kolejno
1. \(\displaystyle{ |AE|}\) z własnośći boków trójkąta o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
2. \(\displaystyle{ |ED|=h}\) z Pitagorasa
3. \(\displaystyle{ |CB|}\) z własnośći boków trójkąta o kątach \(\displaystyle{ 30^o,60^o,90^o}\)
4. \(\displaystyle{ |FB|}\) z Pitagorasa
5. \(\displaystyle{ |DC|=|AB|-(|AE|+|FB|)}\)
Pole i obwód ze wzorów