czy istnieją 3 punkty?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
fart411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xaswq
Podziękował: 60 razy

czy istnieją 3 punkty?

Post autor: fart411 »

Ustal, czy istnieją punkty A, B, C, między którymi zachodzą podane odległości:
\(\displaystyle{ \left|AB \right| =8 \left| AC \right|=9 \left| BC\right| =16}\)

Od czego to zależy? kiedy takie punkty nie będą istnieć?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czy istnieją 3 punkty?

Post autor: piasek101 »

Prawie nierówność trójkąta.
fart411
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 135
Rejestracja: 5 lut 2011, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: xaswq
Podziękował: 60 razy

czy istnieją 3 punkty?

Post autor: fart411 »

tzn. w tym zadaniu mam dalej rozstrzygnąć, czy punkty są współliniowe, czy niewspółliniowe, a więc chyba nie mogę skorzystać z nierówności trójkąta
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

czy istnieją 3 punkty?

Post autor: piasek101 »

Mogą być współliniowe (nie tutaj) i wtedy nie spełnią (odległości) nierówności trójkąta a jakieś równanie - dlatego pisałem ,,prawie" - ale istnieć mogą.

Mogą spełnić nierówność trójkąta i będą niewspółliniowe.

Albo nie spełnią równania ani nierówności i wtedy powiemy, że nie istnieją.
ODPOWIEDZ