trójkąty i czworokąty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
itup
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 30 gru 2011, o 19:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łorsoł

trójkąty i czworokąty

Post autor: itup »

W czworokącie wypukłym ABCD przekątne AC i BD przecinają się w punkcie E, dane są pola trzech trójkątów: PBCE=15,PECD=5,PAED=10.Oblicz pole czworokata ABCD.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty i czworokąty

Post autor: piasek101 »

Licz pola trójkątów używając kawałków przekątnych i kąta (sinusa) między nimi - z tego można otrzymać pole ostatniego trójkąta.
iwona041
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 8 sty 2012, o 16:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kutno
Podziękował: 2 razy

trójkąty i czworokąty

Post autor: iwona041 »

środkowe w trójkącie równoramiennym mają długości 12, 12 i 3. oblicz długości boków tego trójkąta
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

trójkąty i czworokąty

Post autor: piasek101 »

Środkowe dzielą się w określonym stosunku - z tego idzie.

Ps. Zakładaj nowe wątki.
ODPOWIEDZ