Sprawdzenie zadania z wykazywania

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
fidget
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 221
Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dev/null
Podziękował: 65 razy

Sprawdzenie zadania z wykazywania

Post autor: fidget »

Dane są 4 okręgi. Każdy z nich jest styczny zewnętrznie do dokładnie dwóch spośród trzech pozostałych okręgów. Uzasadnij, że środki tych okręgów są wierzchołkami czworokąta, w którym można wpisać okrąg.

Moje rozwiązanie:



W czworokąt można wpisać okrąg tylko wtedy, gdy \(\displaystyle{ a+c=b+d}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ a = r _{3} + r _{2} \\
b = r _{2} + r _{1} \\
c = r _{1} + r _{4} \\
d = r _{4} + r _{3} \\
\\
a + c = b + d \\
r _{3} + r _{2} + r _{1} + r _{4} = r _{2} + r _{1} + r _{4} + r _{3} \\
L = P}\)


Dobrze zrobiłem?
Dostałbym max pkt? : )
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Sprawdzenie zadania z wykazywania

Post autor: piasek101 »

ok
ODPOWIEDZ