Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
Jedna z podstaw trapezu wpisanego w okrąg jest średnicą okręgu. Oblicz kosinus kąta ostrego trapezu wiedząc, że stosunek obwodu trapezu do sumy długości jego podstaw jest równy \(\displaystyle{ 1,5}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
Masz dwa trójkąty prostokątne (podobne) :
1) dłuższa podstawa, ramię, przekątna
2) kawałek dłuższej podstawy, ramię, wysokość.
Z tego + dane z zadania da się to zrobić.
1) dłuższa podstawa, ramię, przekątna
2) kawałek dłuższej podstawy, ramię, wysokość.
Z tego + dane z zadania da się to zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
Trapez jest równoramienny.
Podstawy, ramię to \(\displaystyle{ a,b,c}\). Przyjmijmy \(\displaystyle{ a>b}\) bo dla prostokąta nie byłoby kłopotu.
I z obu trójkątów o jakich pisałem próbujesz obliczać co chcą (pokaż co dostaniesz), potem dołoży się ten obwód.
Podstawy, ramię to \(\displaystyle{ a,b,c}\). Przyjmijmy \(\displaystyle{ a>b}\) bo dla prostokąta nie byłoby kłopotu.
I z obu trójkątów o jakich pisałem próbujesz obliczać co chcą (pokaż co dostaniesz), potem dołoży się ten obwód.
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
\(\displaystyle{ \frac{a+b+2c}{a+b} = \frac{3}{2} \\ \\
3a + 3b = 2a + 2b + 4c \\
a+b=4c \\
\\
<ABC = \alpha \\
\\
\left| AE \right| = \frac{a+b}{2} = 2c \\ \\
\left| EB \right| = \frac{a-b}{2} \\ \\
\\
h ^{2} = \left| AE \right| \cdot \left| EB \right| \\ \\
h^{2} = \frac{a+b}{2} \cdot \frac{a-b}{2} \\ \\
h^{2} = \frac{a^{2} - b^{2} }{4} \\ \\
h = \frac{ \sqrt{a^{2} - b^{2} } }{2} \\ \\
\tg \alpha = \frac{ \sqrt{a^{2} - b^{2}} }{2} \cdot \frac{2}{a-b} \\ \\
\tg \alpha = \frac{ \sqrt{a^{2} - b^{2} } }{ a - b } = \frac{ \sin \alpha }{ \cos \alpha } \\ \\
\cos \alpha = \frac{ \sin \alpha \cdot \left( a - b \right) }{ \sqrt{a^{2} -b^{2}} }}\)
I wiem jeszcze, że:
\(\displaystyle{ <BCA = 90*}\)
Ale to jest źle, bo w odpowiedzi nie mogę mieć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) ...
3a + 3b = 2a + 2b + 4c \\
a+b=4c \\
\\
<ABC = \alpha \\
\\
\left| AE \right| = \frac{a+b}{2} = 2c \\ \\
\left| EB \right| = \frac{a-b}{2} \\ \\
\\
h ^{2} = \left| AE \right| \cdot \left| EB \right| \\ \\
h^{2} = \frac{a+b}{2} \cdot \frac{a-b}{2} \\ \\
h^{2} = \frac{a^{2} - b^{2} }{4} \\ \\
h = \frac{ \sqrt{a^{2} - b^{2} } }{2} \\ \\
\tg \alpha = \frac{ \sqrt{a^{2} - b^{2}} }{2} \cdot \frac{2}{a-b} \\ \\
\tg \alpha = \frac{ \sqrt{a^{2} - b^{2} } }{ a - b } = \frac{ \sin \alpha }{ \cos \alpha } \\ \\
\cos \alpha = \frac{ \sin \alpha \cdot \left( a - b \right) }{ \sqrt{a^{2} -b^{2}} }}\)
I wiem jeszcze, że:
\(\displaystyle{ <BCA = 90*}\)
Ale to jest źle, bo w odpowiedzi nie mogę mieć \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\) ...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
Mam tak :
- z pierwszego \(\displaystyle{ c=0,25(a+b)}\) tak masz
- z jednego trójkąta szukany jest równy \(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\)
- z drugiego \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2c}}\)
Z tego da się (nie przejmuj się ilością niewiadomych) wyznaczyć co chcieli, mam \(\displaystyle{ \sqrt2 -1}\).
- z pierwszego \(\displaystyle{ c=0,25(a+b)}\) tak masz
- z jednego trójkąta szukany jest równy \(\displaystyle{ \frac{c}{a}}\)
- z drugiego \(\displaystyle{ \frac{a-b}{2c}}\)
Z tego da się (nie przejmuj się ilością niewiadomych) wyznaczyć co chcieli, mam \(\displaystyle{ \sqrt2 -1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Planimetria trapezu z funkcjami trygonometrycznymi
Jeeezzuuuu....
Napisz mi wszystko jasno i wyraźnie.
Zgubiłem się już na początku...
Pierwszy trójkąt przez Ciebie wyznaczony skreśla drugi i na odwrót..-- 5 sty 2012, o 18:07 --podbijam
Napisz mi wszystko jasno i wyraźnie.
Zgubiłem się już na początku...
Pierwszy trójkąt przez Ciebie wyznaczony skreśla drugi i na odwrót..-- 5 sty 2012, o 18:07 --podbijam