Wykazywanie w trapezie
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Wykazywanie w trapezie
Przekątne dzielą trapez na cztery trójkąty. Wykaż, że:
a) --
b) stosunek pól tych trójkątów, w których jeden z boków jest podstawą trapezu, jest równy stosunkowi kwadratów długości podstaw trapezu
c) stosunek pól trójkątów takich, że bokiem jednego jest ramię trapezu, a bokiem drugiego jest podstawa trapezu, jest równy stosunkowi długości podstaw trapezu
a) --
b) stosunek pól tych trójkątów, w których jeden z boków jest podstawą trapezu, jest równy stosunkowi kwadratów długości podstaw trapezu
c) stosunek pól trójkątów takich, że bokiem jednego jest ramię trapezu, a bokiem drugiego jest podstawa trapezu, jest równy stosunkowi długości podstaw trapezu
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Wykazywanie w trapezie
b) te dwa trójkąty są do siebie podobne w skali
\(\displaystyle{ k= \frac{a}{b}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) - długości podstaw, a stosunek pól figur podobnych to kwadrat skali
\(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_2} =k^{2}= \frac{a^2}{b^2}}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{a}{b}}\)
gdzie \(\displaystyle{ a,b}\) - długości podstaw, a stosunek pól figur podobnych to kwadrat skali
\(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_2} =k^{2}= \frac{a^2}{b^2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykazywanie w trapezie
c) w zasadzie z tego samego - podobieństwo tych co w b) i wyznaczać pola jakie chcą w zależności od podstaw i wysokości tych trójkątów co były w b).
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Wykazywanie w trapezie
Tak, fajnie.
Też znam te wzory, ale to nie jest uzasadnianie.
Poza tym sam wzór też mnie nie przkonuje do tego, że jest to prawda.
Pole 1:
\(\displaystyle{ P = a \cdot h_{1} \cdot \frac{1}{2}}\)
Pole 2:
\(\displaystyle{ P = b \cdot h_{2} \cdot \frac{1}{2}}\)
W jaki sposób zamieniliście \(\displaystyle{ h_{1}}\) i \(\displaystyle{ h_{2}}\) na \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)..?
Też znam te wzory, ale to nie jest uzasadnianie.
Poza tym sam wzór też mnie nie przkonuje do tego, że jest to prawda.
Pole 1:
\(\displaystyle{ P = a \cdot h_{1} \cdot \frac{1}{2}}\)
Pole 2:
\(\displaystyle{ P = b \cdot h_{2} \cdot \frac{1}{2}}\)
W jaki sposób zamieniliście \(\displaystyle{ h_{1}}\) i \(\displaystyle{ h_{2}}\) na \(\displaystyle{ a}\) i \(\displaystyle{ b}\)..?
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Wykazywanie w trapezie
Czy może ktoś wyprowadzić te wzory z wzorów na trójkąty?
Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje...
Nie rozumiem dlaczego tak się dzieje...
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykazywanie w trapezie
Podstawy \(\displaystyle{ a,b}\).
Wysokości trójkątów ,,dolnego i górnego" \(\displaystyle{ x,y}\).
Pola :
- dolny \(\displaystyle{ 0,5ay}\)
- górny \(\displaystyle{ 0,5bx}\)
- prawy \(\displaystyle{ 0,5a(x+y)-0,5ay}\) lub \(\displaystyle{ 0,5b(x+y)-0,5bx}\)
- lewy tak jak prawy (bo pola mają jednakowe).
Do tego dochodzi podobieństwo ,,górnego i dolnego" \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{b}{a}}\)
Wysokości trójkątów ,,dolnego i górnego" \(\displaystyle{ x,y}\).
Pola :
- dolny \(\displaystyle{ 0,5ay}\)
- górny \(\displaystyle{ 0,5bx}\)
- prawy \(\displaystyle{ 0,5a(x+y)-0,5ay}\) lub \(\displaystyle{ 0,5b(x+y)-0,5bx}\)
- lewy tak jak prawy (bo pola mają jednakowe).
Do tego dochodzi podobieństwo ,,górnego i dolnego" \(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{b}{a}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Wykazywanie w trapezie
Metoda opisana wyżej mi pomogła - TRZEBA jechać nią aż do końca, ponieważ właśnie tak się wykazuje..
Nie mogę napisać wzoru i uśmiechniętej buźki z nadzieją, że dostanę max pkt za zadanie.. (3 albo 4) : I
Nie mogę napisać wzoru i uśmiechniętej buźki z nadzieją, że dostanę max pkt za zadanie.. (3 albo 4) : I
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wykazywanie w trapezie
Chyba zauważyłeś, że piszę podpowiedzi a nie gotowe rozwiązania - zatem oczywistym jest (dla mnie), że trzeba samemu też coś zrobić.