jeśli wiemy przekątne to ?

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: breti »

Wiadomo, że liczba przekątnych jest równa liczbie boków w pewnym wielokącie wypukłym foremnym o boku długości \(\displaystyle{ a}\) i kącie między sąsiednimi bokami \(\displaystyle{ \alpha}\) :
A) wielokąt ten ma co najmniej 10 boków
B) wielokąt ten ma nie więcej niż 6 boków
C) długość jego przekątnej wynosi \(\displaystyle{ \frac{1+ \sqrt{5} }{2} \cdot a}\)
D) \(\displaystyle{ \cos( \frac{1}{3} \alpha )cos( \frac{2}{3} \alpha )= \frac{1}{4}}\) ???
Ostatnio zmieniony 30 gru 2011, o 09:14 przez breti, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: anna_ »

rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ n}\) - liczba boków wielokąta
\(\displaystyle{ \frac{n(n-3)}{2} =n}\)
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: breti »

a co z odpowiedziami c i d? bo to równanie się tyczy tylko do a lub b
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: anna_ »

wiedząc ile jest równe \(\displaystyle{ n}\) liczysz przekątną i kąt i sprawdzasz czy c i d zachodzi.

c) masz chyba źle zapisaną przekątną
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: breti »

wiem że n jest równe 5 ale z jakiego wzoru sprawdzić tą przekątną i ten punkt d?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: Psiaczek »

breti pisze:wiem że n jest równe 5 ale z jakiego wzoru sprawdzić tą przekątną i ten punkt d?
skoro \(\displaystyle{ n=5}\) to \(\displaystyle{ \alpha = \frac{3}{5} \pi}\) albo \(\displaystyle{ 108^{\circ}}\) w mierze stopniowej.

pokażę jak to obliczyć , tylko nie będę wstawiał symbolu stopni żeby było szybciej:

mamy ze wzorów:

1)\(\displaystyle{ \cos 54 +\cos 18=\sin 36 +\cos 18=2\sin 18 \cos 18+\cos 18}\)

2)\(\displaystyle{ \cos 54 +\cos 18=2\cos 36 \cos 18}\)

porównujemy prawe strony tych wzorów:

\(\displaystyle{ 2\sin 18 \cos 18+\cos 18=2\cos 36 \cos 18}\) dzielimy przez niezerowy \(\displaystyle{ \cos 18}\)

\(\displaystyle{ 2\sin 18 +1=2\cos 36}\)

\(\displaystyle{ 2\sin 18+1=2(1-2\sin^2 18)}\)

\(\displaystyle{ 4\sin^2 18+2\sin 18-1=0}\)

\(\displaystyle{ \left( 2\sin 18+ \frac{1}{2} \right) ^2= \frac{5}{4}}\) i wiemy że \(\displaystyle{ \sin 18 >0}\)

\(\displaystyle{ 2\sin 18+ \frac{1}{2}= \frac{ \sqrt{5} }{2}}\)

\(\displaystyle{ \sin 18= \frac{ \sqrt{5}-1 }{4}}\) i możemy stąd wyliczyć

\(\displaystyle{ \cos 18= \frac{ \sqrt{10+2 \sqrt{5} } }{4}}\)

a mając te dwie wartości policzysz resztę.
breti
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 148
Rejestracja: 7 gru 2011, o 18:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 40 razy

jeśli wiemy przekątne to ?

Post autor: breti »

ale co mogę wyliczyć z tych sin i cos?
ODPOWIEDZ