Witam. Mam problem jak na zdjęciu:
Nie mam konkretnego zadania, ponieważ potrzebuje rozwiązać tenże problem na informatycznym przedmiocie, ale nie wiem jak do tego się zabrać. Jakieś wzory, pomysły, sugestie?
Problem polega na tym, że mam współrzędne punktu startowego, punktu końcowego, oraz przeszkodę a muszę obliczyć jaka długość linii przechodzi przez przeszkodę. Potrzebuję tego aby móc "oceniać" odcinki. Czym więcej przebiega przez przeszkodę, tym mniejszą ocenę dostanie, bo jak widać może przebiegać przez środek, przez część przeszkody, albo całkowicie obok.Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
A masz do dyspozycji równanie przeszkody? W tym wypadku równanie okręgu/koła?
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 paź 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 9 razy
Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
Przeszkodę (musi być koło) mogę sobie dobrać.
Tak więc znam współrzędne środka, oraz promień. Nie za bardzo wiem co masz na myśli pisząc równanie koła.
Na Wikipedii można przeczytać:
Tak więc znam współrzędne środka, oraz promień. Nie za bardzo wiem co masz na myśli pisząc równanie koła.
Na Wikipedii można przeczytać:
Tak więc mam promień, mam \(\displaystyle{ x_{0}}\) oraz \(\displaystyle{ y_{0}}\). Natomiast nie wiem co oznaczają x oraz y, ale nadal wiele mi to nie mówi.Koło w kartezjańskim układzie współrzędnych jest opisane wzorem:gdzie - promień koła, - współrzędne środka koła.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
1. Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt startowy i końcowy
2. Z układu równań wyznacz punkty przecięcia prostej z okręgiem
3. Oblicz długość odcinka łączącego te punkty
Inny sposób, to znalezienie odległości środka okręgu od prostej przechodzącej przez punkt startowy i końcowy
2. Z układu równań wyznacz punkty przecięcia prostej z okręgiem
3. Oblicz długość odcinka łączącego te punkty
Inny sposób, to znalezienie odległości środka okręgu od prostej przechodzącej przez punkt startowy i końcowy
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 paź 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 9 razy
Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
Hmm... Ale z tym wyznaczeniem to nie tak łatwo. Rozumiem, że masz na myśli wyczytaj z układu współrzędnych? A co jeśli potrzebuję jak najdokładniejszych wyników, a nie na oko? Druga sprawa, jak już pisałem, jest to zadanie informatyczne, będzie to się działo w programie, i muszę wszystko robić na wzorach, mają współrzędne, więc nie mogę "wyczytać".aalmond pisze:2. Z układu równań wyznacz punkty przecięcia prostej z okręgiem
Wciąż szukam rozwiązania. Pomysł z odległością od środka jak najbardziej jest dobry, bo wtedy policzenie długości cięciwy to nie problem, ale jak wyznaczyć tą odległość od środka nie mając punktów przecięcia z okręgiem, ani kątów w takimże trójkącie?
Na anglojęzycznym forum dostałem odpowiedź następującą:
Tylko że nie wiem jak takimi wzorami się posłużyć. Są one dla mnie za ogólne. Może podsunie wam to pomysł, i ktoś by mi to rozjaśnił?Używając równań na (wiki anglojęzyczna) oraz z równania na znajdź punkty przecięcia linii z okręgiem. Jeśli znajdziesz 2 punkty, skorzystaj z [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Distance#Geometry]równania[/url] w celu obliczenia długości.
-
- Użytkownik
- Posty: 2911
- Rejestracja: 1 maja 2006, o 21:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 623 razy
Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
Nie. Tego nie powiedziałem.Rozumiem, że masz na myśli wyczytaj z układu współrzędnych?
Wszystko można wyliczyć.A co jeśli potrzebuję jak najdokładniejszych wyników, a nie na oko?
Równanie prostej:
\(\displaystyle{ \frac{y_k - y_p}{x_k - x_p} \cdot x - y - \frac{y_k - y_p}{x_k - x_p} \cdot x_p +y_p = 0}\)
Odległość środka okręgu od prostej:
\(\displaystyle{ D = \frac{ \left | \frac{y_k - y_p}{x_k - x_p} \cdot x_s - y_s - \frac{y_k - y_p}{x_k - x_p} \cdot x_p +y_p \right |}{ \sqrt{ \left ( \frac{y_k - y_p}{x_k - x_p \right )^{2} + 1}} }}\)
Szukana długość odcinka \(\displaystyle{ ( D \le r)}\):
\(\displaystyle{ C = 2 \cdot \sqrt{r^2 - D^2}}\)
\(\displaystyle{ x_p}\), \(\displaystyle{ y_p}\) - współrzędne punktu startowego
\(\displaystyle{ x_k}\), \(\displaystyle{ y_k}\) - współrzędne punktu końcowego
\(\displaystyle{ x_s}\), \(\displaystyle{ y_s}\) - współrzędne środka okręgu
\(\displaystyle{ r}\) - promień okręgu
\(\displaystyle{ D}\) - odległość środka okręgu od prostej
\(\displaystyle{ C}\) - szukana długość odcinka
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 9 paź 2008, o 18:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 9 razy
Miejsce przecięcia okręgu i odcinka w układzie współrzędnych
Dziękuję, to już coś. Super to opisałeś. Jeszcze raz dzięki.
Dziękuję! Właśnie "wprowadziłem ten wzór w życie" i wyniki są zdumiewające. Nigdy bym się nie spodziewał, że tak można to liczyć. Oczywiście "pomógł" wciśnięte. Nie wiem co więcej mogę dla ciebie zrobić w ramach odwdzięczenia.
-- 28 grudnia 2011, 21:27 --
No tak, głupi cieszy się za wcześnie. Bah, moja wina. Ty jako matematyk zrozumiałeś co napisałem a nie co miałem na myśli. To wszystko się zgadza, ale to jest dla linii. Kurdę, a mi zależało na odcinku, bo jeśli odcinek kończy się przed przeszkodą, to nie powinno liczyć odległości od środka.
Prosty przykład:
Tutaj, wynik zwróci mi, że dana "Droga" przebiega przez przeszkodę, ponieważ, zmyliłem Cię pisząc że chodzi o linie. Rozumiem że to byłby całkowicie inny przypadek? :/
Próbuję na męski rozum dorzucić jakieś warunki, że jeśli oba "x" znajdują się po jednej stronie od środka, to nie przechodzi przez przeszkodę, ale co jeśli punkt znajduje się wewnątrz przeszkody?
Kurde, mój błąd. Masz jeszcze cierpliwość, i chęć, aby powiedzieć mi, o ile to możliwe, co w takiej sytuacji zrobić?
Dziękuję! Właśnie "wprowadziłem ten wzór w życie" i wyniki są zdumiewające. Nigdy bym się nie spodziewał, że tak można to liczyć. Oczywiście "pomógł" wciśnięte. Nie wiem co więcej mogę dla ciebie zrobić w ramach odwdzięczenia.
-- 28 grudnia 2011, 21:27 --
No tak, głupi cieszy się za wcześnie. Bah, moja wina. Ty jako matematyk zrozumiałeś co napisałem a nie co miałem na myśli. To wszystko się zgadza, ale to jest dla linii. Kurdę, a mi zależało na odcinku, bo jeśli odcinek kończy się przed przeszkodą, to nie powinno liczyć odległości od środka.
Prosty przykład:
Tutaj, wynik zwróci mi, że dana "Droga" przebiega przez przeszkodę, ponieważ, zmyliłem Cię pisząc że chodzi o linie. Rozumiem że to byłby całkowicie inny przypadek? :/
Próbuję na męski rozum dorzucić jakieś warunki, że jeśli oba "x" znajdują się po jednej stronie od środka, to nie przechodzi przez przeszkodę, ale co jeśli punkt znajduje się wewnątrz przeszkody?
Kurde, mój błąd. Masz jeszcze cierpliwość, i chęć, aby powiedzieć mi, o ile to możliwe, co w takiej sytuacji zrobić?