Czy mogę prosić o te zadania?
1. Dany jest trójkąt równoboczny \(\displaystyle{ ABC}\) o boku \(\displaystyle{ 8}\).
Na boku \(\displaystyle{ AB}\) obrano punkt \(\displaystyle{ D}\) i poprowadzono przez ten punkt prostą nachyloną do boku \(\displaystyle{ AB}\) pod kątem \(\displaystyle{ 30}\) stopni.
Prosta ta przecina bok \(\displaystyle{ BC}\) w punkcie \(\displaystyle{ E}\). Stosunek pól trójkątów \(\displaystyle{ ABC}\) i \(\displaystyle{ DBE}\) jest rowny \(\displaystyle{ 32}\).
Wyznacz \(\displaystyle{ |DE|}\).
2. Dany jest równoległobok o kącie \(\displaystyle{ 60}\) stopni i stosunku długości boków \(\displaystyle{ 1:3}\). Dłuższa przekątna równoległoboku ma długość \(\displaystyle{ \sqrt{65}}\).
Wyznacz obwód i pole równoległoboku.
Dziękuję i życzę z okazji Świąt najpiękniejszych dni w gronie przyjaznym i bliskim.
Krysia
odcinek w trójkącie, obwód i pole równoległoboku
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 5 kwie 2010, o 22:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczawno -Zdroj
odcinek w trójkącie, obwód i pole równoległoboku
Ostatnio zmieniony 24 gru 2011, o 20:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
odcinek w trójkącie, obwód i pole równoległoboku
jak się nie pomyliłem to
1. \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
2. \(\displaystyle{ \text{obw.}= 8 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{15 \sqrt{3} }{4}}\)
1. \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
2. \(\displaystyle{ \text{obw.}= 8 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{15 \sqrt{3} }{4}}\)