Oblicz długość boków równoległoboku
Oblicz długość boków równoległoboku
Obwód równoległoboku jest równy 19 cm. Jeżeli dłuższy bok skrócimy o 25%, a krótszy wydłużymy o 1 cm. to otrzymamy romb. Oblicz długość boków równoległoboku.
Oblicz długość boków równoległoboku
Niech a, b będą długościami boków równoległoboku oraz a > b.
Mamy układ równań:
2a+2b=19
a-0,25a=b+1
Dalej chyba sobie poradzisz. Jak coś jest niejasne to pisz.
Mamy układ równań:
2a+2b=19
a-0,25a=b+1
Dalej chyba sobie poradzisz. Jak coś jest niejasne to pisz.