Pole kwadratu zbudowanego na przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego jest równe \(\displaystyle{ 180}\). Jedna z przyprostokątnych jest trzy razy krótsza od przeciwprostokątnej. Oblicz pola kwadratów zbudowanych na przyprostokątnych.
Artur Mederski.
Twierdzenie Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 21 gru 2011, o 12:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zwiniarz
Twierdzenie Pitagorasa.
Ostatnio zmieniony 21 gru 2011, o 15:05 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Twierdzenie Pitagorasa.
\(\displaystyle{ a^2+b^2=c^2\\
c^2=180\\
3a=c\\
\left( 3a\right) ^2=c^2\\
9a^2=180\\
a^2=20\\
b^2=c^2-a^2\\
b^2=180-20\\
b^2=160}\)
c^2=180\\
3a=c\\
\left( 3a\right) ^2=c^2\\
9a^2=180\\
a^2=20\\
b^2=c^2-a^2\\
b^2=180-20\\
b^2=160}\)