rachunek kątów, dowodzenie

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
alabamaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 2 lut 2011, o 17:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

rachunek kątów, dowodzenie

Post autor: alabamaa »

Witam, proszę o pomoc w zadaniu, bo główkuję nad tym już któryś dzień i niiic... Dowodzę wiele innych rzeczy, ale nie to, co trzeba...

Trójkąt równoramienny ABC, w którym AC = BC rozcięto odcinkiem CD na dwa trójkąty równoramienne DCA i BCD tak, że AC=AD i CD=BD.
Udowodnij, że kąt CAB = 36 stopni.


Z góry dzięki.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

rachunek kątów, dowodzenie

Post autor: anna_ »

AU
AU
f59773bcfe1cd4cbmed.png (81.54 KiB) Przejrzano 67 razy
[/url]

licz z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\)
ODPOWIEDZ