Wyznacz pole i obwód czworokąta KLMN o współrzędnych
K=(-7;-2)
L=(6;-2)
M=(4;3)
N=(-5;3),
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty N i L.
CZWOROKĄT
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
CZWOROKĄT
\(\displaystyle{ KL=13}\)
\(\displaystyle{ MN=9}\)
\(\displaystyle{ ML=KN=\sqrt{29}}\)
obwód łastwo wyliczyć a pole też jeśli czworokąt podzielisz na dwa trójkąty np. KLN i LMN
\(\displaystyle{ MN=9}\)
\(\displaystyle{ ML=KN=\sqrt{29}}\)
obwód łastwo wyliczyć a pole też jeśli czworokąt podzielisz na dwa trójkąty np. KLN i LMN
-
- Użytkownik
- Posty: 2234
- Rejestracja: 26 paź 2006, o 18:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 22 razy
- Pomógł: 390 razy
CZWOROKĄT
OK, najpierw pole.
1:
Po wnikliwej analizie danych z zaskoczeniem stwierdzamy , że naszym wielokątem jest trapez równoramienny. Długość jednej z podstaw wynosi \(\displaystyle{ 13}\), a drugiej \(\displaystyle{ 9}\). Wysokość oczywiście wynosi \(\displaystyle{ 5}\). Pole naszego czworokąta wynosi zatem: \(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)*h}{2}=\frac{(13+9)*5}{2}=55}\)
2:
Liczymy teraz obwód. Podstawy mamy dane, trzeba teraz wyliczyć długość ramion z twierdzenia Pitagorasa. Niech \(\displaystyle{ c}\) będzie ramieniem naszego trapezu. Wtedy \(\displaystyle{ c=\sqrt{2^{2}+5^{2}}=\sqrt{29}}\). Ostatecznie obwód naszego trapezu wynosi \(\displaystyle{ 22+2\sqrt{29}}\)
3:
Wyznaczamy równanie funkcji liniowej:
Mamy, że
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Z danych mamy, że:
\(\displaystyle{ 3=a*(-5)+b}\)
i \(\displaystyle{ -2=a*6+b}\)
Rozwiązujemy układ równań:
Odejmijmy równania stronami, co nam da, że
\(\displaystyle{ 5=-11a}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac{5}{11}}\)
Podstawiając do któregokolwiek z równań, otrzymamy, że
\(\displaystyle{ b=\frac{8}{11}}\)
Nawet jeśli walnąłem się gdzieś w rachunkach, to technika jest przedstawiona.
1:
Po wnikliwej analizie danych z zaskoczeniem stwierdzamy , że naszym wielokątem jest trapez równoramienny. Długość jednej z podstaw wynosi \(\displaystyle{ 13}\), a drugiej \(\displaystyle{ 9}\). Wysokość oczywiście wynosi \(\displaystyle{ 5}\). Pole naszego czworokąta wynosi zatem: \(\displaystyle{ P=\frac{(a+b)*h}{2}=\frac{(13+9)*5}{2}=55}\)
2:
Liczymy teraz obwód. Podstawy mamy dane, trzeba teraz wyliczyć długość ramion z twierdzenia Pitagorasa. Niech \(\displaystyle{ c}\) będzie ramieniem naszego trapezu. Wtedy \(\displaystyle{ c=\sqrt{2^{2}+5^{2}}=\sqrt{29}}\). Ostatecznie obwód naszego trapezu wynosi \(\displaystyle{ 22+2\sqrt{29}}\)
3:
Wyznaczamy równanie funkcji liniowej:
Mamy, że
\(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Z danych mamy, że:
\(\displaystyle{ 3=a*(-5)+b}\)
i \(\displaystyle{ -2=a*6+b}\)
Rozwiązujemy układ równań:
Odejmijmy równania stronami, co nam da, że
\(\displaystyle{ 5=-11a}\)
\(\displaystyle{ a=-\frac{5}{11}}\)
Podstawiając do któregokolwiek z równań, otrzymamy, że
\(\displaystyle{ b=\frac{8}{11}}\)
Nawet jeśli walnąłem się gdzieś w rachunkach, to technika jest przedstawiona.