Planimetria zadania

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Davi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bb

Planimetria zadania

Post autor: Davi »

72. Oblicz pole trojkata rownobocznego którego:
a) obwod jest rowny 30 cm
b) wysokosc jest rowna \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\)

73. Oblicz wysokosc trojkata rownobocznego o polu:
a)\(\displaystyle{ 12\sqrt{3} cm^{2}}\)
b)\(\displaystyle{ 100cm^{2}}\)

74.Oblicz pole trojkata ABC przedstawionego na rysunku

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/Od3/


75. Oblicz pole trojkata ABC, jezeli
a) AC=4 , AB=7 , Kąt BAC=60 stopni
b) AC=6 , KĄT ABC= KAT ACB = 67 STOPNI 30'.

76. Oblicz pole równoległoboku ABCD.

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/w/Od7/


77. Boki rownolegloboku maja dlugosc 6 i 8, a jego kat ostry ma miare 30 stopni. Oblicz wysokosc rownolegloboku opuszczona na dluzszy bok.


78. Oblicz pole rombu ABCD
[url=http://wstaw.org/w/Oda/][/url]

79. Oblicz wysokosc rombu przekatnych dlugosci 10 i 24.

80. Dlugosc boku rombu jest rowna \(\displaystyle{ 3\sqrt{5}}\), a jedna z jego przekatnych jest dwa razy dluzsza od drugiej. Oblicz pole tego rombu.

81. Ktory z trapezow ma najmniejsze pole? (sa potrzebne obliczenia)
[url=http://wstaw.org/w/Odc/][/url]

82.a) Dany jest trapez równoramienny o kacie ostrym 30 stopnii i podstawach dlugosci 16 i 12. Oblicz obwod i pole tego trapezu.
b)Podstawy trapezu rownoramiennego maja dlugosci 3 i 7 , a przekatna \(\displaystyle{ 2\sqrt{13}}\). Oblicz pole tego trapezu.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Planimetria zadania

Post autor: Kartezjusz »

a)Obwód=3*bok
czyli masz bok...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Planimetria zadania

Post autor: piasek101 »

73) Ze wzoru na pole takiego trójkąta.

74) Ze wzoru na pole trójkąta, takiego z sinusem kąta między danymi bokami.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Planimetria zadania

Post autor: Kartezjusz »

75 też...
major37
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1631
Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Witaszyce
Podziękował: 288 razy
Pomógł: 72 razy

Planimetria zadania

Post autor: major37 »

76
a) Tam jest długość odcinka AB=6 ?
b) \(\displaystyle{ P=absin \alpha}\)
c) Kąt przy wierzchołku B ma \(\displaystyle{ 120 ^{o}}\) ?-- 9 gru 2011, o 16:37 --77
\(\displaystyle{ sin30 ^{o}= \frac{h}{6}}\)
Davi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 22 kwie 2010, o 21:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bb

Planimetria zadania

Post autor: Davi »

A na reszte zadan ktos pomoze ?:d
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Planimetria zadania

Post autor: Kartezjusz »

79.romb jest równoległobokiem o równych bokach.dzięki przekątnym masz pole,a ich połowom(z tw Pitagorasa)bok na który spada hipotetyczna wysokośc...
80.\(\displaystyle{ x;2x}\)przekątne\(\displaystyle{ \frac{1}{2}x;x}\) połowe przekątnych -tw Pitagorasa
ODPOWIEDZ