2. Zapisz w postaci wyrażeń algebraicznych pole i obwód zacieniowanej figury. Przyjmij, że bok kwadratu ma długość a.
... d41b9.html
Prosze o obliczenia To pilne na JuZ!!!
2 Oblicz pola i obwody kół o średnicach: \(\displaystyle{ 6}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{2} \pi}\)
Sprawdź, czy zapis miał wyglądać tak, jak poprawiłam. Następnym razem zastosuj czytelny zapis, aby uniknąć nieporozumień.
pola i owody 3kl gimnazjum
- lightinside
- Użytkownik
- Posty: 796
- Rejestracja: 25 lis 2011, o 22:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań/Łódź
- Podziękował: 111 razy
- Pomógł: 29 razy
pola i owody 3kl gimnazjum
Poczekaj chwilke musz przypomniec sobie wzory
-- 4 gru 2011, o 19:10 --
wez kątomierz i zmiezr ile stopni ma to małe zamkniete kolko to co ma obwalute
podtsaw to wzoru
\(\displaystyle{ l=2\pi r \frac{\alpha}{360}}\)
przy czym za r podstaw a i powino ladnie wyjsc w razie problemu pisz
w pierwszym
\(\displaystyle{ a=1}\)
wdrugim
\(\displaystyle{ a=1,5}\)
przy czym
\(\displaystyle{ \alpha}\)
to kat ktory wyszedł
wzór na pole ogólny koła to
\(\displaystyle{ P=2\pi r}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi r\frac{\alpha}{360}}\)
a ten an wycinek ja pole policzylabym normalnie kol a od prostokątów odjeła wyliczone pole odcinka który zachodzi na figury
Pozdrawiam życze sukcesów mam nadzieje ze zrozumiale napisałam
-- 4 gru 2011, o 19:14 --
spojrzałam jeszcze raz pole tego małego trzeba inaczej zalatwic obliczasz pole tego kola ale tylko \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)mam nadzieję ze to widzisz i takiego małego prostokąta... i normalnie ten prostokąt który z nim sasiaduje nic od akurat tej strony nie odejmujesz
-- 4 gru 2011, o 19:17 --
drugie jest kompletnie nie czytelnie uzywaj Latexa inaczej jakiś moderator umiesci w koszu-- 4 gru 2011, o 19:21 --\(\displaystyle{ }\) to piszesz a w srodku matematyke:P
-- 4 gru 2011, o 19:10 --
wez kątomierz i zmiezr ile stopni ma to małe zamkniete kolko to co ma obwalute
podtsaw to wzoru
\(\displaystyle{ l=2\pi r \frac{\alpha}{360}}\)
przy czym za r podstaw a i powino ladnie wyjsc w razie problemu pisz
w pierwszym
\(\displaystyle{ a=1}\)
wdrugim
\(\displaystyle{ a=1,5}\)
przy czym
\(\displaystyle{ \alpha}\)
to kat ktory wyszedł
wzór na pole ogólny koła to
\(\displaystyle{ P=2\pi r}\)
\(\displaystyle{ P=2\pi r\frac{\alpha}{360}}\)
a ten an wycinek ja pole policzylabym normalnie kol a od prostokątów odjeła wyliczone pole odcinka który zachodzi na figury
Pozdrawiam życze sukcesów mam nadzieje ze zrozumiale napisałam
-- 4 gru 2011, o 19:14 --
spojrzałam jeszcze raz pole tego małego trzeba inaczej zalatwic obliczasz pole tego kola ale tylko \(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\)mam nadzieję ze to widzisz i takiego małego prostokąta... i normalnie ten prostokąt który z nim sasiaduje nic od akurat tej strony nie odejmujesz
-- 4 gru 2011, o 19:17 --
drugie jest kompletnie nie czytelnie uzywaj Latexa inaczej jakiś moderator umiesci w koszu-- 4 gru 2011, o 19:21 --\(\displaystyle{ }\) to piszesz a w srodku matematyke:P