Witam.
Mam okrąg o równaniu
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=25}\)
i mam znaleźć styczną przechodzącą przez punkt (-5,10)
Mam zrobić układ równań tego okręgu i prostej przechodzącej przez ten punkt bo nie wiem ?
Znaleźć równanie stycznej okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 3568
- Rejestracja: 7 mar 2011, o 22:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 910 razy
Znaleźć równanie stycznej okręgu
Jest to równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu \(\displaystyle{ 5}\), więc styczna przechodząca przez \(\displaystyle{ (-5,10)}\) ma równanie \(\displaystyle{ x=-5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Znaleźć równanie stycznej okręgu
Równanie stycznej to \(\displaystyle{ y=ax+b}\)
Przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (-5,10)}\), czyli
\(\displaystyle{ 10=-5a+b \Rightarrow b=5a+10}\)
więc styczna ma postać \(\displaystyle{ y=ax+5a+10}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(ax+5a+10)^{2}=25}\)
i licz
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)
Przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ (-5,10)}\), czyli
\(\displaystyle{ 10=-5a+b \Rightarrow b=5a+10}\)
więc styczna ma postać \(\displaystyle{ y=ax+5a+10}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+y^{2}=25}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+(ax+5a+10)^{2}=25}\)
i licz
\(\displaystyle{ \Delta=0}\)