Na bokach \(\displaystyle{ AB}\), \(\displaystyle{ BC}\) i \(\displaystyle{ CA}\) trójkąta równobocznego \(\displaystyle{ ABC}\) o boku długości \(\displaystyle{ a}\) obrano odpowiednio punkty \(\displaystyle{ K}\), \(\displaystyle{ L}\) i \(\displaystyle{ M}\) w taki sposób, że \(\displaystyle{ \left| AK\right| :\left| KB\right| =3:1}\), \(\displaystyle{ \left| BL\right| :\left| LC\right| =3:1}\) i \(\displaystyle{ \left| CM\right| :\left| MA\right| =2:2}\). Oblicz pole trójkąta \(\displaystyle{ KLM}\).
Nie mam pomysłu na to zadanie.
Na bokach trójkąty obrano punkty ... oblicz pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 80 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 23 paź 2009, o 20:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 80 razy
Na bokach trójkąty obrano punkty ... oblicz pole trójkąta
Wyobraź sobie, że o tym pomyślałem, tylko skąd wziąć wysokości trójkątów?-- 28 lis 2011, o 23:01 --Dawajcie, nie bójcie się. To ostatnie zadanie, którego nie zrobiłem, a zaraz chcę iść spać...