Długość dwóch kolejnych boków prostokąta o polu \(\displaystyle{ 12cm^2}\) różnią się o 7cm. Oblicz długość krótszego boku prostokąta.
Wiem tyle, że:
Krótszy bok to \(\displaystyle{ a - 7}\), a dłuży to \(\displaystyle{ a}\)
Prostokąt (to już ostatnie :-))
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Mariusz M
- Użytkownik
- Posty: 6909
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1246 razy
Prostokąt (to już ostatnie :-))
Sprowadza się to do równania kwadratowego
\(\displaystyle{ a^{2}+7a-12=0}\)
krótszy \(\displaystyle{ a}\)
dłuższy \(\displaystyle{ a+7}\)
lub tak jak chciałeś
\(\displaystyle{ a^{2}-7a-12=0}\)
krótszy \(\displaystyle{ a-7}\)
dłuższy \(\displaystyle{ a}\)
ale wtedy musisz pamiętać jaki bok liczysz
\(\displaystyle{ a^{2}+7a-12=0}\)
krótszy \(\displaystyle{ a}\)
dłuższy \(\displaystyle{ a+7}\)
lub tak jak chciałeś
\(\displaystyle{ a^{2}-7a-12=0}\)
krótszy \(\displaystyle{ a-7}\)
dłuższy \(\displaystyle{ a}\)
ale wtedy musisz pamiętać jaki bok liczysz
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Prostokąt (to już ostatnie :-))
wzoru na pole prostokąta, czyli pole to jest iloczyn dwóch boków
więc: \(\displaystyle{ (a-7)a=12}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a^2 -7a -12=0}\)
więc: \(\displaystyle{ (a-7)a=12}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a^2 -7a -12=0}\)