Ssprawdzenie zadania - trójkąt ostrokątny - sinus alfa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
++nieumiem++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Ssprawdzenie zadania - trójkąt ostrokątny - sinus alfa

Post autor: ++nieumiem++ »

Proszę o sprawdzenie poprawności, ponieważ nie mam odpowiedzi:

Dwa boki trójkąta ostrokątnego o polu \(\displaystyle{ 10,5^2}\) mają długości 6cm i 7cm. Znajdź miarę tego trójkąta, w którego ramionach zawierają się boki o danych długościach.

\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}*a*b*sin(alfa)}\)


\(\displaystyle{ 10,5^2 = \frac{1}{2}*6*7*sin(alfa)}\)


\(\displaystyle{ 10,5^2 = 21*sin(alfa)}\)


\(\displaystyle{ 110,25 = 21*sin(alfa) / -21}\)


\(\displaystyle{ sin(alfa) = 98,25}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Ssprawdzenie zadania - trójkąt ostrokątny - sinus alfa

Post autor: Kartezjusz »

brednie!!!!
sin zawsze mniejszy od 1!!!
inna sprawa,że chodziło o kąt nie trójkąt...
++nieumiem++
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 9 razy

Ssprawdzenie zadania - trójkąt ostrokątny - sinus alfa

Post autor: ++nieumiem++ »

No to jak to zrobić?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Ssprawdzenie zadania - trójkąt ostrokątny - sinus alfa

Post autor: Kartezjusz »

chodziło pewnie o \(\displaystyle{ 10,5 cm^{2}}\),a nie o \(\displaystyle{ (10,5)^{2}}\)Reszta dobrze.
ODPOWIEDZ