Długość podstaw trapezu podano na rysunku poniżej. Krótsza przekątna trapezu jest prostopadła do dłuższego ramienia.
Długość tej przekątnej jest równa ... ?
Rysunek:
Długość podstaw trapezu podano na rysunku poniżej.
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 23 lis 2011, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 9 razy
- naznaczony
- Użytkownik
- Posty: 212
- Rejestracja: 11 wrz 2010, o 17:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Арзамас-16
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 15 razy
Długość podstaw trapezu podano na rysunku poniżej.
Policz z funkcji trygonometrycznych.
\(\displaystyle{ sin 45= \frac{x}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin 45= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ sin 45= \frac{x}{6}}\)
\(\displaystyle{ sin 45= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)