oblicz pole równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz pole równoległoboku

Post autor: pini »

Dłuższa przekątna równoległoboku o kącie ostrym \(\displaystyle{ 60}\) ma długość \(\displaystyle{ 3 \sqrt{7}}\). Różnica długości jego boków wynosi \(\displaystyle{ 3}\). Oblicz pole tego równoległoboku i długość krótszej przekątnej.

Zadanie rozwiązałam w następujący sposób:
1) Obliczyłam miarę kąta \(\displaystyle{ \beta}\) znajdującego się naprzeciwko najdłuższej przekątnej.
\(\displaystyle{ 2 \beta +12=360 \Rightarrow \beta =120}\).

2) \(\displaystyle{ (3 \sqrt{7}) ^{2}+(b+3) ^{2}+b ^{2}-2(b+3) \cdot b \cdot \cos 120}\)
\(\displaystyle{ 63=b ^{2}+6b+9+b ^{2}-2(b+3) \cdot b \cdot \cos (90+30)}\)
\(\displaystyle{ 63=2b ^{2}+6b+9+2(b+3) \cdot b \cdot \ sin 30}\)
\(\displaystyle{ 63=3b ^{2}+9b-54=0}\)
\(\displaystyle{ b _{1}=-6 \vee b _{2}=3}\)

3) \(\displaystyle{ a=b+3}\)
\(\displaystyle{ a=6}\)

Obliczam pole równoległoboku \(\displaystyle{ P=18}\), które nie zgadza się z odp. \(\displaystyle{ 9 \sqrt{3}}\).
Nie wiem gdzie popełniam błąd. Proszę o wsazanie i poprawienie mojego błędu.

Pozdrawiam
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

oblicz pole równoległoboku

Post autor: lukasz1804 »

Przypomnij sobie wzór na pole równoległoboku - nie jest to sam iloczyn długości nierównoległych boków...
pini
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 347
Rejestracja: 8 paź 2011, o 00:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 223 razy
Pomógł: 1 raz

oblicz pole równoległoboku

Post autor: pini »

Dzięki za podpowiedź
ODPOWIEDZ