Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Witam. Mam takie zadanie: Prostokąt o bokach długości \(\displaystyle{ a}\), \(\displaystyle{ b}\) jest podobny do prostokąta o bokach długości \(\displaystyle{ a+5}\), \(\displaystyle{ b+5}\) . Wykaż, że te prostokąty są kwadratami.
Czy mogę wyjść z takiej proporcji (?):
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{a+5}{b+5}}\)
Po przekształceniach oczywiście wychodzi, że \(\displaystyle{ a = b}\), ale moje pytanie odnosi się właśnie do poprawności merytorycznej początkowej proporcji.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Czy mogę wyjść z takiej proporcji (?):
\(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{a+5}{b+5}}\)
Po przekształceniach oczywiście wychodzi, że \(\displaystyle{ a = b}\), ale moje pytanie odnosi się właśnie do poprawności merytorycznej początkowej proporcji.
Proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Musisz rozważyć dwie proporcje: \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{a+5}{b+5}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{a}{b} = \frac{b+5}{a+5}}\).
Poczytaj jeszcze tutaj: 273391,25.htm
Poczytaj jeszcze tutaj: 273391,25.htm
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Czyli rozumiem, że ta pierwsza proporcja jest właściwa, tak? Dalszą część zadania rozumiem, że muszę rozpatrzyć drugi przypadek, bo w kwadracie nie powinno mieć znaczenia który bok do którego przyrównuję, tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
W zadaniu nie jest napisane, że to kwadrat. Musisz to dopiero udowodnić, więc musisz rozwiązać dwie proporcje.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Ale teraz jak tak zacząłem rozwiązywać, to co mam zrobić, kiedy mam:
\(\displaystyle{ a^2+5a = b^2 + 5b}\)
Co powinienem z tym dalej zrobić?
\(\displaystyle{ a^2+5a = b^2 + 5b}\)
Co powinienem z tym dalej zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
\(\displaystyle{ a^2-b^2 = 5(b-a)}\)
Nie mam za bardzo pomysłu co innego można by tu dać.
Nie mam za bardzo pomysłu co innego można by tu dać.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
\(\displaystyle{ 5(b-a)=-5(a-b)}\)
Jak teraz nie zauważysz to trudno.
Jak teraz nie zauważysz to trudno.
- dawid.barracuda
- Użytkownik
- Posty: 1766
- Rejestracja: 11 paź 2009, o 19:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gryfice\Warszawa
- Podziękował: 480 razy
- Pomógł: 94 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Teraz widzę, że jest to równe po wymnożeniu, tylko co się stało z \(\displaystyle{ a^2}\) i \(\displaystyle{ b^2}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Ja bym w tym momencie skorzystał z tego, że funkcja \(\displaystyle{ x\mapsto x^2+5x}\) jest rosnąca na przedziale \(\displaystyle{ (0,\infty)}\), więc w szczególności jest różnowartościowa.dawid.barracuda pisze: \(\displaystyle{ a^2+5a = b^2 + 5b}\)
Co powinienem z tym dalej zrobić?
-
- Użytkownik
- Posty: 1824
- Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice, Warszawa
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 228 razy
Dowód, że podane prostokąty są kwadratami.
Lub:
\(\displaystyle{ a^2+5a = b^2 + 5b \Leftrightarrow (a-b)(a+b+5)=0}\)
Drugi nawias jest w oczywisty sposób dodatni, więc musi być \(\displaystyle{ a=b}\).
\(\displaystyle{ a^2+5a = b^2 + 5b \Leftrightarrow (a-b)(a+b+5)=0}\)
Drugi nawias jest w oczywisty sposób dodatni, więc musi być \(\displaystyle{ a=b}\).