Dany jest trójkąt prostokątny

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
bliznieta07129
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 436
Rejestracja: 19 lut 2011, o 10:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Dany jest trójkąt prostokątny

Post autor: bliznieta07129 »

Dany jest trójkąt prostokątny ABC o kącie ostrym przy wierzchołku C. Poprowadzono w tym trójkącie prostą równoległą do przeciwprostokątnej, która przecięła bok AC w punkcie D i bok BC w punkcie E. Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta ABC wiedząc, że \(\displaystyle{ |DE|=a}\) i \(\displaystyle{ |<ABC|=|<DAE|= \alpha}\) .
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Dany jest trójkąt prostokątny

Post autor: kamil13151 »

Wykorzystaj twierdzenie sinusów by obliczyć przyprostokątne trójkąta \(\displaystyle{ CDE}\), a potem z podobieństwa trójkątów (cecha kąt-kat).
ODPOWIEDZ