Prosz o pomoc w zadaniach umieszczonych ponizej .Nie moge sobie z nimi poradzic :
zad1.
Uzasadnij ze nie istnieje taki kąt β ,ze \(\displaystyle{ \cos \beta=\frac{1}{2}}\) i \(\displaystyle{ tg \beta=\frac{2}{3}}\).
zad2.
W sześcianie ABCDA'B'C'D' o krawędziach długości 10cm oblicz opdległość środka krawędzi AB od środka ściany BCC'B'.
zad3.
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC ma dłuogość 15cm a ramie trójkąta 20cm.Punkty K i L dzielą odpowiednio ramiona AC i BC w stosunku 7:3 licząc w obu przypadkach od punktu C.Oblicz długość odcinka KL.
Kąt, sześcian, trójkąt i długości
Kąt, sześcian, trójkąt i długości
Ostatnio zmieniony 27 sty 2007, o 19:57 przez s1wy, łącznie zmieniany 2 razy.
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Kąt, sześcian, trójkąt i długości
Radzę zapoznać się z regulaminem i LaTeX-em.
Zad.1
Skoro \(\displaystyle{ tg \beta= \frac{ \sin \beta}{ \cos \beta}= \frac{2}{3}}\), to \(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{2}{3} \cos \beta= \frac{2}{3} \frac{1}{2}= \frac{1}{3}}\). Jednak \(\displaystyle{ \sin^2 \beta+ \cos^2 \beta= \frac{1}{9} + \frac{1}{4}=\frac{13}{36} 1}\). Sprzeczność tak mówi, że nie istnieje taki kąt \(\displaystyle{ \beta}\) dla którego zachodziłyby równocześnie obydwa warunki zadania.
Zad.1
Skoro \(\displaystyle{ tg \beta= \frac{ \sin \beta}{ \cos \beta}= \frac{2}{3}}\), to \(\displaystyle{ \sin \beta= \frac{2}{3} \cos \beta= \frac{2}{3} \frac{1}{2}= \frac{1}{3}}\). Jednak \(\displaystyle{ \sin^2 \beta+ \cos^2 \beta= \frac{1}{9} + \frac{1}{4}=\frac{13}{36} 1}\). Sprzeczność tak mówi, że nie istnieje taki kąt \(\displaystyle{ \beta}\) dla którego zachodziłyby równocześnie obydwa warunki zadania.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Kąt, sześcian, trójkąt i długości
3) skorzystaj z podobieństwa trójkątów
porównaj odpowiednie długości boków trójkąta ABC oraz KLC
porównaj odpowiednie długości boków trójkąta ABC oraz KLC
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
Kąt, sześcian, trójkąt i długości
2.
Odległość między środkami sasiednich krawędzi boku sześcianu - 5√2; 5 - połowa długości sciany; d - szukana odległość.
Masz trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej d, i dwóch danych wyżej przyprostokątnych.
Odległość między środkami sasiednich krawędzi boku sześcianu - 5√2; 5 - połowa długości sciany; d - szukana odległość.
Masz trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej d, i dwóch danych wyżej przyprostokątnych.