Długość boku wielokąta foremnego opisanego na okręgu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
azspider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 27 sty 2009, o 19:28
Płeć: Mężczyzna

Długość boku wielokąta foremnego opisanego na okręgu

Post autor: azspider »

Witam, jak w temacie pomoże ktoś obliczyć długość boku 16-kąta foremnego w którego wpisany jest okrąg. Na wikipedii znalazłem taki wzór (wzór na promień koła wpisanego w wielokąt foremny):

\(\displaystyle{ r= \frac{a}{2tg \frac{\pi}{n}}}\)

mam podany promień r = 5. Problem tkwi, że nie wiem jak policzyć ten tangens z \(\displaystyle{ \frac{\pi}{n}}\)

Czy mógłby ktoś pomóc?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość boku wielokąta foremnego opisanego na okręgu

Post autor: piasek101 »

Jeśli (n) jest ilością boków, to masz \(\displaystyle{ \pi : 16}\) i kalkulator albo przekształcenia trygonometryczne.
ODPOWIEDZ