Trojkaty w kwadracie
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 29 wrz 2011, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 1 raz
Trojkaty w kwadracie
Na każdym z boków kwadratu wybrano trzy punkty, różne od wierzchołków kwadratu. Wówczas największa liczba różnych trójkątów o wierzchołkach w wybranych punktach równa jest
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 sty 2010, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 16 razy
Trojkaty w kwadracie
Mamy zbiór 12 elementowy, z którego chcemy wyznaczyć wszystkie podzbiory 3 elementowe bez powtórzeń, oraz nie może zajść sytuacja gdy wszystkie trzy elementy podzbioru będą należeć do tego samego boku kwadratu.
Korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\left( n-k\right)! } = \frac{12!}{3!\left( 12-3\right)! }-4 =116}\)
Korzystamy ze wzoru:
\(\displaystyle{ \frac{n!}{k!\left( n-k\right)! } = \frac{12!}{3!\left( 12-3\right)! }-4 =116}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 29 wrz 2011, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Pomógł: 1 raz