Przekątna prostokąta
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Przekątna prostokąta
Jaka może być długość przekątnej prostokąta o polu \(\displaystyle{ 9cm^{2}}\)?
Odp. prawidłowe: 5cm, 6cm, 9cm. Prosze o wytłumaczenie, bo gdy liczę wychodzi mi sprzeczność z twierdzeniem Pitagorasa.
Odp. prawidłowe: 5cm, 6cm, 9cm. Prosze o wytłumaczenie, bo gdy liczę wychodzi mi sprzeczność z twierdzeniem Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Przekątna prostokąta
Wiem, ale interesuje mnie rozwiązanie konkretnie dla tych przekątnych. Bo np. (nieprawidłowa odpowiedź) przekątna o długości 4, nie może być przekątną tego prostokąta i nie rozumiem dlaczego.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekątna prostokąta
\(\displaystyle{ P=0,5d^2\cdot sin\alpha}\) gdzie kąt między przekątnymi to \(\displaystyle{ \alpha\in(0^0; 90^0>}\)
Z tego dostaniemy najkrótszą przekątną \(\displaystyle{ d=3\sqrt 2}\)
Z tego dostaniemy najkrótszą przekątną \(\displaystyle{ d=3\sqrt 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Przekątna prostokąta
Wtedy przekątna mogłaby mieć długość 4 cm, a nie może. Poza tym, musi istnieć jakieś bardziej elementarne rozwiązanie. To zdanie z "Alfika" 2006 dla 3gim/ILO, więc wątpię żeby wymagali znajomości funkcji trygonometrycznych..
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Przekątna prostokąta
1) Z czego to zadanie to dopiero teraz napisałaś - więc o elementarności też możemy dopiero teraz pogadać.wiktoryna pisze:Wtedy przekątna mogłaby mieć długość 4 cm, a nie może. Poza tym, musi istnieć jakieś bardziej elementarne rozwiązanie. To zdanie z "Alfika" 2006 dla 3gim/ILO, więc wątpię żeby wymagali znajomości funkcji trygonometrycznych..
2) \(\displaystyle{ 3\sqrt 2>4}\) zatem (zgodnie z tym co pisałem) nie może.
Ad 1) najkrótszą przekątną ma kwadrat - elementarne jak nie wiem co.
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 9 razy
Przekątna prostokąta
Ale jestem nieprzytomna, racja... Że też na to nie wpadłam :/ Wybacz i dziękuję.piasek101 pisze: 2) \(\displaystyle{ 3\sqrt 2>4}\) zatem (zgodnie z tym co pisałem) nie może.
Ad 1) najkrótszą przekątną ma kwadrat - elementarne jak nie wiem co.
- Psiaczek
- Użytkownik
- Posty: 1502
- Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 475 razy
Przekątna prostokąta
proszę bardzo elementarnie : \(\displaystyle{ a,b}\) boki , \(\displaystyle{ c}\) przekątnawiktoryna pisze:Wtedy przekątna mogłaby mieć długość 4 cm, a nie może. Poza tym, musi istnieć jakieś bardziej elementarne rozwiązanie. To zdanie z "Alfika" 2006 dla 3gim/ILO, więc wątpię żeby wymagali znajomości funkcji trygonometrycznych..
warunek z pola prostokąta \(\displaystyle{ ab=9}\)
zachodzi \(\displaystyle{ (a-b)^2 \ge 0}\) czyli \(\displaystyle{ a^2+b^2 \ge 2ab}\)
\(\displaystyle{ c^2=a^2+b^2 \ge 2ab=18}\)
\(\displaystyle{ c \ge \sqrt{18}=3 \sqrt{2}}\)